Лікувальне харчування – організація в медзакладі

Які складові організації лікувального харчування? Хто бере участь у цьому процесі? Як проводити основні процедури з визначення якості харчування для пацієнтів медичного закладу? Читайті у статті!

Організація лікувального харчування у комунальних та державних медичних закладах має здійснюватися згідно з Інструкцією з організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я, яку затверджує наказ МОЗ від 29.10.2013 № 931.

Зважаючи на важливу роль лікувального харчування у  комплексній терапії, дуже важливо, щоб воно відповідало науково-обгрунтованій організації та застосовувалося у всіх стаціонарних відділеннях медичних закладів для пацієнтів, яким його призначив лікар.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Гігієнічні вимоги до оздоблення приміщень медичних закладів, що надають первинну допомогу"

Складові організації лікувального харчування:

  • Опис дієти
  • Показання для призначення дієти
  • Енергетична цінність продуктів
  • Основні способи приготування страв
  • Режим  харчування

Хто бере участь в організації  лікувального харчування?

  1. Головний лікар визначає ключові аспекти організації лікувального харчування.
  2. Заступник головного лікаря з лікувальної роботи може брати на себе повноваження головного лікаря щодо організації лікувального харчування.
  3. Медична сестра з дієтичного харчування стежить за якістю страв.
  4. Черговий лікар контролює видачу їжі у відділення, а також призначає лікувальне харчування госпіталізованому пацієнту.
  5. Лікар-дієтолог контролює виписування продуктів харчування медсестрою з  дієтичного харчування.
  6. Шеф-кухар відповідає за дотримання технології та якістю лікувального харчування.

Що робити, якщо  в штаті медичного закладу немає лікаря-дієтолога?

В такому разі медсестра з дієтичного харчування повинна робити виписку під контролем лікаря-спеціаліста.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Безперервне навчання медичного персоналу - організація"

Медичний заклад може укласти договір про підготовку та доставку лікувального харчування  з підприємствами громадського харчування.

Порядок перевірки якості лікувального харчування

Щоб визначити обєм порції  

  • для перших страв: визначають ємність посуду та ділять на потрібну  кількість порцій
  • другі страви: визначають вагу їжі без тари та вагу однієї порції
  • порційні другі страви: зважують 10 порцій  і визначають рівномірність розподілу,  щоб визначити середню вагу

Пробу якості страви беруть з однієї страви з меню-розкладки дієти, яка призначена для найбільшої кількості пацієнтів. Результати записують з проб кожної страви і ставлять загальну оцінку в журнал готової їжі.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Направлення на стажування лікарів: порядок"

Як визначити енергетичну цінність страви?

Процедура визначення калорійності і хімічного складу страви – планова. Її проводять у присутності уповноваженого на це працівника, яку призначає керівник медичного закладу. Лабораторний аналіз не роблять для промислових продуктів та для їжі, яку можна визначити лише вагою (наприклад, шматок м’яса).

Для дослідження беруть середнього розміру порцію з різних дієт. Проте можна узяти не одну страву, а всю їжу, яку подають на один прийом – сніданок, обід, вечеря.

Лікувальне харчування – організація в медзакладіЧитайте: "Санітарно-протиепідемічні заходи в закладах первинної медичної допомоги – загальні правила"

Порядок підготовки і видачі лікувального харчування:

  1. Черговий лікар призначає лікувальне харчування
  2. Повну інформацію про призначену дієту  записують у медичну картку стаціонарного хворого і у зведене замовлення на всіх хворих.
  3. Старша медсестра робить замовлення на продукти з меню дієт, розраховуючи також необхідну кількість їжі для всіх пацієнтів. Дані про кількість пацієнтів вона бере у приймальному відділенні медичного закладу.

!Важливо: Бланк зведеного замовлення підписують старша медсестра, завідувач відділення, медсестра з дієтичного харчування.

  1. Перед тим, як покласти продукти у посуд для приготування, їх додатково зважують.
  1. Готування їжі для дієтичного харчування відбувається під наглядом медсестри з дієтичного харчування.
  1. Медсестра з дієтичного харчування заповнює відомість обліку відпуску відділенням  раціонів харчування для хворих у трьох примірниках.

Картки-розкладки страв складають для кожної страви у трьох примірниках. Їх передають в

  • Бухгалтерію
  • Шеф-кухареві
  • Медичній сестрі з дієтичного харчування.



зміст

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді