4 травня набере чинності закон, що звільняє голів і членів ЛКК від обов’язку подавати декларації

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 № 3621-IX, який серед іншого звільняє голів і членів ЛКК від обов’язку подавати е-декларації, вже опублікували

4 травня набере чинності закон, що звільняє голів і членів ЛКК від обов’язку подавати декларації

ВРУ прийняла Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення прав військовослужбовців та поліцейських на соціальний захист» від 21.03.2024 № 3621-IX (далі Закон № 3621). Документ опублікований 4 квітня і набере чинності 4 травня 2024 року.

Чи надавати Нацполіції інформацію про господарську діяльність КНП

Серед іншого, Закон № 3621 вносить зміни до Закону України «Про запобігання корупції» від 14.10.2014 № 1700-VII (далі — Закон про корупцію), що звільняють голів і членів лікарсько-консультативних комісій (ЛКК) від обов’язку подавати антикорупційні декларації. Умова — якщо особа не перебуває на іншій посаді, що передбачає обов’язок декларування.

Нагадаємо, що станом на 31 березня документ ще не був опублікований. Тому МОЗ рекомендувало головам і членам ЛКК подавати декларації цього року. Відповідне роз’яснення МОЗ опублікувало на своєму сайті 26 березня.

У роз’ясненні МОЗ зауважувало, що голови та члени ЛКК за чинним Законом про корупцію все ще є суб’єктами декларування. Станом на той час законодавці лише готувати законопроєкт на підпис голови ВРУ, після цього документ мав бути переданий на підпис до президента.

Закон № 3621 ще не набрав чинності. Відтак, щоб запобігти потраплянню до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, МОЗ рекомендувало головам і членам ЛКК подавати декларації.

Коли Закон № 3621 набере чинності, голови та члени ЛКК справді не подаватимуть декларації. Водночас голови та члени медико-соціальних експертних комісій, голови, заступники, члени та секретарі позаштатних постійно діючих військово-лікарських і лікарсько-льотних комісій і надалі залишаться суб’єктами декларування.

Перегляньте витяг із Закону № 3621:

7. У Законі України «Про запобігання корупції» (Відомості Верховної Ради України, 2014 р., № 49, ст. 2056 із наступними змінами):

1) у підпункті «ґ» пункту 2 частини першої статті 3 слова «лікарсько-консультативних і» виключити;

2) в абзаці третьому частини п’ятої статті 45 слова «лікарсько-консультативних комісій» виключити;

3) розділ XIII «Прикінцеві положення» доповнити пунктами 2-15 і 2-16 такого змісту:

«2-15. Установити, що голови та члени лікарсько-консультативних комісій звільняються від обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом, за умови що такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зумовлює виникнення обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом.

У разі якщо голова або член лікарсько-консультативної комісії перебуває на іншій посаді, яка зумовлює належність до суб’єктів декларування, така особа подає декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, відповідно до цього Закону.

2-16. Установити, що голови та члени лікарсько-консультативних комісій звільняються від відповідальності за неподання, несвоєчасне подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом, за умови що такі особи не перебувають на інших посадах, перебування на яких зумовлює виникнення обов’язку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбачених цим Законом».

Раніше КМУ доручив МОЗ створити і запустити єдиний портал вакантних посад у державних і комунальних закладах охорони здоров’я.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Статті за темою

Усі статті за темою

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4869

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді