Направлення на стажування лікарів: порядок

Якщо лікар не працював за спеціальністю більше трьох років, він повинен пройти стажування. Отож, нагадаємо, як має проходити таке стажування лікарів, хто видає направлення та яка заробітна плата передбачена для лікаря-стажиста.

Ваш безплатний доступ до курсів підвищення кваліфікації

Порядок направлення лікарів на стажування затверджений Наказом «Про порядок направлення на стажування лікарів і їх наступного допуску до лікарської діяльності» від 17.03. 1993 р. № 48. Відповідно до нього, якщо лікар не працював за спеціальністю більше трьох років, він повинен пройти стажування. І тільки після цього він може знову братися до своєї професійної діяльності.

Таке стажування проходять:

• в інститутах удосконалення лікарів
• на факультетах удосконалення лікарів, що діють у вищих медичних закладах – інститутах та університетах.

Направлення лікарів на стажування: порядок Читайте: "Передстерилізаційна обробка: проводимо згідно з рекомендаціями МОЗ"

Якщо ж спеціаліст працював на посадах, на які допускаються лікарі з його спеціальністю, навчався в аспірантурі, клінічній ординатурі, практикував у приватному медичному закладі за своєю спеціальністю чи служив у Збройних Силах, то такий досвід додається до лікарського стажу.
Варто зазначити, що період стажування також зараховується до робочого стажу за спеціальністю. Поки лікар проходить стажування, його приймають на посаду лікаря-стажиста в медичний заклад.
Тривалість стажування залежить від кожного окремого випадку і коливається в межах від 1-го до 6-ти місяців. Цей термін встановлює установа, яка дає направлення на стажування.

Хто може давати направлення:

  • Відділ охорони здоров’я Ради Міністрів РК
  • Управління охорони здоров’я обласних адміністрацій та Севастопольської міської державної адміністрації
  • Департамент медицини і соціального захисту КМДА

Перевірку результатів стажування проводять під час атестації. Лікар, який успішно пройшов таку перевірку знань та практичних навичок, стає «лікарем-спеціалістом». Йому видають сертифікат про проходження атестації.

Направлення лікарів на стажування: порядок Читайте: "Дезінфекція та стерилізація в стоматології: досвід практика"

Якщо результати атестації були незадовільними, то лікар не отримує звання спеціаліста. Йому видають витяг з протоколу, який складають на засіданні атестаційної комісії. Зробити це потрібно не пізніше, ніж за 3 дні після проведення засідання. Навчальний заклад повинен завірити затверджений наказом витяг з протоколу. Якщо лікар не згоден з рішенням комісії, то він може оскаржити його. Зробити це потрібно не пізніше, ніж за 4 дні з моменту його затвердження.

Заробітна плата за період стажування надається у розмірі посадового окладу лікаря-інтерна. Якщо ж лікареві доводиться їхати з іншого населеного пункту, то для нього передбачений гуртожиток. Додатково до уже визначеної оплати йому виплачують витрати на проїзд. Виплати здійснюються за рахунок установи, яка зарахувала його на посаду лікаря-стажиста.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді