Гігієнічні вимоги до оздоблення приміщень медичних закладів, що надають первинну допомогу

Від того, наскільки безпечним і комфортним для працівників і пацієнтів медичного закладу будуть його приміщення, залежить самопочуття та психологічний стан персоналу. А це неминуче впливає на якість роботи. Тож перевіримо, чи відповідають приміщення гігієнічним вимогам, чи зручно облаштовані кабінети медичних працівників, чи добре почуваються пацієнти, перебуваючи у стінах медичного закладу.

Гігієнічні вимоги до приміщень закладів, які надають первинну медичну допомогу, затверджені Наказом «Про затвердження Державних санітарних норм і правил "Санітарно-протиепідемічні вимоги до закладів охорони здоров'я, що надають первинну медичну (медико-санітарну) допомогу» від  02.04.2013 № 259.

Внутрішнє оздоблення приміщень

Вибір матеріалів, кольорів та місцезнаходження кабінету залежить від функції приміщення. Оскільки дотримання санепідрежиму має першочергове  значення, то матеріали, якими оздоблені стіни, підлога, стеля  повинні бути максимально простими для миття та проведення дезінфекції.  Відповідно, фарба повинна витримувати агресивну дію деззасобів, не утворювати тріщин і нерівностей, в яких може накопичуватися бруд. Так само підлога не може мати щілин і щільно прилягати до стін, щоб її було легко мити.

Гігієнічні вимоги до оздоблення приміщень медичних закладів, що надають первинну допомогу

 Читайте: "Комісія з інфекційного контролю: положення та плани роботи"

Оскільки в кожному кабінеті медичного закладу мають бути раковини, то стіни навколо них потрібно оздоблювати матеріалами, несприятливими до постійного впливу вологи. Вони повинні вкривати мінімум 1,6 м від підлоги, та захищати стіни не менше, ніж на 20 см від обладнання з обох боків.

Гігієнічні вимоги до оздоблення приміщень медичних закладів, що надають первинну допомогуЧитайте: "Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді"

В коридорах закладу найбільший потік людей – пацієнтів, персоналу, тому підлога і стіни цього приміщення повинні бути стійкими до механічних пошкоджень.

Поверхня меблів, які знаходяться у кабінеті, також має бути гладенькою і легко митися. Ця ж вимога стосується опалювальних приладів, які повинні заходитися біля зовнішніх стін. Додатково, щоб забезпечити знезаражування повітря, на стіни кріплять бактерицидні опромінювачі.

Гігієнічні вимоги до освітлення

Ще одна важлива складова  комфортних умов – якісне освітлення. Згідно з гігієнічними вимогами, рівень природного освітлення приміщення повинен відповідати встановленим нормам. Штучні джерела освітлення мають бути з закритими розсіювачами і випромінювати нерізке світло, комфортне для очей. Кабінети, в яких проводяться огляди пацієнтів, потрібно облаштувати додатковими джерелами освітлення. Це можуть бути настінні чи переносні лампи, які випромінюють світло, наближене до природного.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді