Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді

Правила виписування рецептів на лікарські засоби, що затверджені наказом МОЗ від 19.07.2005 № 360, містять багато важливих нюансів, про які не завжди можна згадати, виписуючи рецепт пацієнтові. Ми підготували докладну інформацію-нагадування про те, які печатки, підписи та бланки коли застосовуються.

Наказом МОЗ від 19.07.2005 № 360 затверджено «Правила виписування рецептів на лікарські засоби і вироби медичного призначення». Нагадаємо основні аспекти того, як робити це правильно та з огляду на рекомендації МОЗ. 

Хто має право виписувати рецепти на лікарські засоби?

  • В будь-якому мед. закладі рецепти виписує лікар відповідно до його посади та тих видів медичної практики, на проведення яких у нього є ліцензія.
  • Виписування пільгових рецептів або рецептів на ліки, які надаються пацієнтові безкоштовно, має право здійснювати лише лікар мед. закладу державної чи  комунальної форми власності. 
  • Нарешті, в контексті очікуваної програми «Доступні ліки»  варто зауважити, що виписувати рецепти на лікарські препарати, вартість яких відшкодовуватиметься за кошти держави, можуть лікарі мед. закладів будь-якої форми власності. 

Що робити, якщо рецепт виписаний  неправильно? 

У такому разі керівник мед. закладу має подбати про те, щоб якнайшвидше був виписаний новий рецепт, який повністю відповідає Правилам. Варто зазначити, що саме на керівників мед. закладу лягає відповідальність за виписування рецептів без порушень Правил.

Чи може фельдшер виписувати рецепти?  

Якщо фельдшер  надає медичну допомогу пацієнтам з хронічними захворюваннями, він може виписувати рецепти ліків,  призначені хворому лікуючим лікарем. При цьому на рецепті  він повинен підписатися, поставити печатку та вказати посаду. 

На які ліки потрібно виписувати рецепт? 

Це ліки, які:

  • надаються пацієнтам безкоштовно чи на основі пільг
  • готуються в аптеці безпосередньо для хворого
  • є рецептурними

Який термін дії рецепта?

Рецепти на бланках Ф-1 недійсні вже через місяць після виписування. А от зважаючи на  спеціалізовану специфіку, рецепти наркотичних (психотропних) препаратів на бланках ф-3 перестають бути дійсними уже через втричі коротший термін – 10 днів. 

Бланки для виписування рецептів на ліки:  зберігання та знищення

Як зберігати рецептурні бланки? 

Відповідно до інструкції про порядок зберігання, обліку та знищення рецептурних бланків, затвердженого наказом МОЗ від 19.07.2005 №360, бланки ф-1 надаються мед. закладові в кількості, яка знадобиться йому протягом місяця. Чисті бланки зберігаються у замкнених шафах.

Бланки ф-3  повинні зберігатися в сейфі , а інформацію про видане потрібно вносити у відповідний журнал обліку, який підписує керівник.

Докладно про заповнювання рецептурних бланків - Особливості заповнення форми рецептурного бланка

Як відбувається знищення рецептурних бланків?

Бланки ф-1 спалюють за присутності призначеної керівником мед. закладу комісії, коли стікає термін їх зберігання. Щоб зафіксувати факт знищення бланків, складають акт знищення, який затверджує керівник закладу.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді