Особливості заповнення форми рецептурного бланка ф-1 та ф-3

Законодавство передбачає певні вимоги до форм рецептурних бланків ф-1 та ф-3. Читайте, як заповнювати ці документи, які вимоги до оформлення бланків та хто відповідає в разі порушння правил заповнювання бланків.

Рецепти на ліки та медичні вироби виписують на бланках Ф-1 та Ф- 3, форми яких затверджено наказом МОЗ від 19.07.2005 № 360. Для загальнодоступних препаратів розроблена нова форма рецептурного бланка Ф-1, а для засобів з обмеженим відпуском (психотропний, наркотичний ефект) — спеціальна форма № 3 (ф-3).

Дізнайтеся про правила знищення бланків ф-3.

Для виготовлення бланків ф-3 використовується папір рожевого кольору, фіксованого розміру (75 х 120 мм), з наскрізною нумерацією. Функцію контролю їх використання та обліку виконує відповідальна особа, яку окремим наказом призначає керівник лікувального закладу.

Особливості заповнення форми рецептурного бланка

Читайте: "Правила виписування рецептів на лікарські засоби: запитання та відповіді"

Форма рецептурного бланка  ф-1 та ф-3 не передбачає нанесення будь-якої інформації (особливо рекламного характеру), за винятком написання номера страхового поліса (якщо є необхідність).

Торговельну назву лікарського засобу в бланку форми ф-1 зазначають за таких умов:

  • відсутня міжнародна непатентована назва;
  • ліки біологічного походження або біосиміляри;
  • відпуск на пільгових умовах або безплатно;
  • засіб підлягає предметно-кількісному обліку.

Спосіб застосування ліків, згідно з правилами оформлення форми рецептурних бланків ф-1 та ф-3, вказується державною або міжнаціональною мовою. Використовувати при цьому загальні фрази типу «Зовнішнє», «Відомо» тощо — заборонено. Необхідно повністю вказати спосіб прийому, його умови, дозу, кратність вживання протягом дня.

Бланк форми ф-1 та ф-3 потрібно заповнювати чітко, розбірливо чорнилом, кульковою ручкою або комп’ютерним набором. Додаткові помітки або вказівки завіряються підписом медичного працівника, котрий оформлює рецепт, та лікарською печаткою.

Особливості заповнення форми рецептурного бланка Читайте: "Медична документація кабінету інфекційних захворювань: форми та інструкції"

Рецептурний бланк форми № 3 підписує керівник медичного закладу або його заступник з лікувальної роботи (якщо вони відсутні — завідувач відділення, який відповідає за призначення наркотичних та психотропних засобів). Окрім підпису однієї із зазначених осіб, має бути печатка закладу охорони здоров’я.

На одному бланку рецептів за формою ф-1 дозволено виписувати не більше трьох препаратів або медичних виробів. Проте є випадки, коли в рецепті зазначається одне найменування:

  • призначення ліків пільговикам на бланку форми ф-1;
  • виписування препаратів, які підлягають предметно-кількісному обліку, державному відшкодуванню;
  • призначення ліків із вмістом наркотичних (психотропних) речовин за формою ф-3.

На препарати, які підлягають предметно-кількісному обліку, відпускаються безплатно або на пільгових умовах, не є наркотичними (психотропними) засобами, виписують 2 екземпляри рецептурного бланка за формою ф- 1.

Особливості заповнення форми рецептурного бланкаЧитайте: "Розробляємо локальний наказ з обігу наркотичних засобів"

За певних умов (відпустка, відрядження пацієнта) на одному бланку дозволено виписувати ліки в такій кількості, яка необхідна для лікування протягом трьох місяців. При цьому потрібно враховувати норми відпуску лікарських препаратів.

Якщо рецепт виписано на бланку ф-1, то він є дійсним протягом одного місяця, якщо на бланку ф-3 — протягом 10 днів.

Завантажте форму рецептурного бланка № 1 (ф-1)

бланк форми ф-1

Особливості заповнення форми рецептурного бланкаЧитайте: "Як розроблювати локальні протоколи?"

Завантажте спеціальний рецептурний бланк форми № 3 (ф-3) 

Особливості заповнення форми рецептурного бланка



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді