Відділення переливання крові: організація діяльності

Читайте про важливі аспекти діяльності відділень переливання крові: як сформована система контролю якості, як здійснюється маркування контейнерів та які повноваження контролюючої особи з якості в таких установах.

Нормативний документ, що регулює питання організації  відділень переливання крові, прийнятий в 2011 році – це «Положення для установи переливання крові (щодо організації управління системою якості і безпеки донорської крові та її компонентів)». Ці Положення регламентують контроль якості роботи  відділення, його працівників, документообігу,  умов  праці та приміщень, де здійснюється прийом та безпосередня робота з  донорами. Правила спрямовані на зменшення ризику передачі інфекції через кров та уникнення негативних наслідків, пов'язаних з цим.

Відділення переливання крові: організація діяльностіЧитайте: "Збір мокротиння в лікувально-профілактичних закладах: основні правила"

Положення регламентують діяльність:

  • Медичних закладів, що знаходяться  в підпорядкуванні Міністерства охорони здоров’я, а також відділень і установ з переливання крові, які здійснюють всі види роботи з донорською кров’ю – від збирання і зберігання, до обробки і виготовлення препаратів. Всі такі заклади охорони здоров’я повинні пройти процедуру акредитації МОЗ.
  • Закладів, які  здійснюють господарську діяльність з переробки, транспортування, продажу  чи дистрибуції  уже готових препаратів на основі донорської крові. Такий заклад повинен мати ліцензію МОЗ.
  • Закладів, які здійснюють уведення донорської крові, компонентів, препаратів на її основі реципієнтам.

Відділення переливання крові: організація діяльностіЧитайте: "Історія розвитку дитини: форма № 112/о"

Моніторинг якості роботи відділень переливання крові 

Контролювати правильність зберігання та переробки крові, а також діяльність медичних закладів цього типу має уповноважена особа з якості. Цей працівник в межах своїх повноважень також  визначає вимоги до ведення документації та роботи працівників. 

Система якості роботи відділення повинна бути продумана таким чином, щоб не просто підтримувати належний рівень роботи закладу, а й постійно удосконалювати підходи до управління персоналом, процедуру взаємодії з донорами, обладнання приміщень та інших аспектів роботи. 

!Важливо: у закладі мають бути розроблені інструкції щодо основних робочих процесів. Інструкції розробляють на основі Положень. В свою чергу, керівники установи повинні час від часу проводити заходи щодо поточного контролю якості  роботи. 

Придатність робочих приміщень та обладнання до експлуатації визначається шляхом аудиту, який проводять перед початком роботи. Надалі відповідність нормам безпеки приміщень потрібно перевіряти під час запланованого аудиту. 

Відділення переливання крові: організація діяльності   Читайте "Комісія з інфекційного контролю: положення та плани роботи"

Розподілення робочого простору у відділеннях переливання крові

Згідно з чинними Положеннями, в установі мають  бути чітко розмежовані такі зони:

-    Зона конфіденційного опитування людей, які планують стати донорами
Ця зона не може бути суміщеною з зоною збору крові. 

-    Зона роботи з  донорами
 Вона не лише повинна бути повністю обладнана для безпечного проведення процедур, але й бути придатною  для надання першої медичної допомоги донорам, якщо така потреба виникає.

-    Зона лабораторного тестування крові 
Доступ в лабораторії повинні мати лише ті працівники, які безпосередньо працюють в цих приміщеннях.

Відділення переливання крові: організація діяльностіЧитайте: "Класифікація медичних відходів"

-    Зона зберігання крові
Оскільки зберігання крові вимагає відповідних технічних умов,  зокрема дотримання  температурного режиму, дуже важливо, щоб у закладі були розроблені відповідні інструкції на випадок непередбачуваних змін у роботі технічного обладнання. Наприклад, аварійного вимкнення електроенергії у закладі, тощо. 

-   Зона утилізації відходів
Утилізація відходів відділень збору чи переробки  крові має бути безпечною і передбачувати належні способи знищення витратних матеріалів, які застосовуються  під  час  процедур, а також для крові, яка не підходить для подальшої роботи. 

Обладнання, яке використовується у будь-якому приміщенні, повинно бути повністю справним. Крім того, у закладі повинні бути розроблені інструкції щодо роботи з обладнанням і  заповнюватися відповідні формуляри.

Відділення переливання крові: організація діяльності  Читайте: "Пуповинна кров: порядок забору та зберігання в акушерському стаціонарі"

Маркування та ідентифікація контейнерів у закладах переливання крові

Перед проведенням будь-яких процедур, особа, яка збирається стати донором, повинна пройти відповідне обстеження, порядок якого затверджений наказом Міністерства охорони здоров'я України від 01.08.2005 N 385. 
В медичній документації донора потрібно фіксувати всю інформацію стосовно зібраної  крові для ідентифікації та зв’язку особи зі зразками його крові. Для цього ємкості, в яких зберігатиметься кров або її компоненти,  повинні мати відповідне маркування. Також це дає можливість відстежувати всі зразки крові та її компоненти під час  роботи.

Шляхом введення системи ідентифікації заклад має контролювати рух компонентів крові від донора до реципієнта. Це ж стосується процедури переробки, розподілу, тестування зразків крові. Окрім того, необхідно подбати про належний захист персональних даних донорів.
Видача крові має супроводжуватися відповідною документацією та дозволами відповідальних осіб. Для цього керівництво має розробити систему, що не дозволить під час видачі крові порушувати правила Положень. 

Документація відділень переливання крові

Уніфіковані форми  для операційних процедур, навчання, практичних занять, а також установлені  форми облікової документації, дані яких будуть використовуватися для заповнення звітних форм, – це обовязкова документація, що має вестися у закладі. Зберігати заповнені форми потрібно в упорядкованому вигляді, щоб контролюючі особи мали  до них доступ під час проведення  інспекцій. 

Відділення переливання крові: організація діяльності   Вас може зацікавити: "Медична документація приймального відділення"

Маркування контейнерів з кров’ю має бути чітко регламентоване і забезпечувати безпомилкову ідентифікацію зразків. 

Інформація на етикетці має містити: 

  • Назва крові/ компонента
  • Кількісні характеристики: вага, обсяг, кількість клітин
  • Ідентифікатор: буквено-цифровий, цифровий
  • Установа
  • Група ABO
  • Група Rh D: позитивна /негативна 
  • Термін придатності: Умови зберігання: температуру
  • Назву, склад та обсяги антикоагулянтів та/або допоміжного розчину (якщо є).


зміст

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді