Історія розвитку дитини: форма № 112/о

Автор
завідувач відділення екстреної медичної допомоги КУ «ТМО «Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф», лікар вищої категорії виїзної бригади відділення швидкої медичної допомоги, експерт з питань охорони здоров’я
Дізнайтеся, як заповнювати та зберігати форму № 112/о «Історія розвитку дитини». Також розберіться, кому цю форму вести не треба

Форма первинної облікової документації 112/о та інструкція щодо її заповнення затверджені наказом МОЗ від 28.07.2014 № 527 (із змінами, внесеними згідно з наказом МОЗ від 28.02.2020 № 587).

Нові стандарти і протоколи МОЗ

Історія розвитку дитини — це медичний документ, який містить інформацію стосовно розвитку, стан здоров’я дітей від моменту народження до досягнення 17 років включно та відомості про медичне обслуговування цієї категорії пацієнтів.

Форму 112/о заповнюють медпрацівники:

  • дитячих поліклінік
  • ЦПМСД
  • будинків дитини
  • амбулаторно-поліклінічних закладів, у яких є дитячий кабінет (відділення)

Відомості в історію розвитку вносять до моменту, поки дитині виповниться 18 років. Початкові записи вносять до форми № 112/о під час першого звернення до лікаря, патронажу, виклику лікаря додому. У будинку дитини у формі вперше роблять запис після прийняття дитини у заклад.

УВАГА! Медзаклади та ФОП, які отримали ліцензію на медичну практику та вносять електронні медичні записи до Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в ЕСОЗ, форму № 112/о не ведуть. На вимогу пацієнта йому надається витяг з цього реєстру (наказ МОЗ від 28.02.2020 № 587).

  

Форма № 112/о «Історія розвитку дитини»: бланк

Форма nо 112/о «Історія розвитку дитини»

Скачати
 

Історія розвитку дитини: правила заповнювання форми 112/о

Інформацію про дитину вносять до документа на основі:

  • форми № 113/о «Обмінна карта пологового будинку, пологового відділення лікарні»
  • форми № 103/о «Медичне свідоцтво про народження»

Частину інформації отримують при опитуванні батьків.

На титульній сторінці зазначають:

  • групу крові
  • резус-фактор
  • алергічні реакції та захворювання

Інформація

Дані, які вносять до форми №112/о

Дані про медичний заклад

Найменування та місцезнаходження медичного закладу, де надають допомогу дитині, його відомча приналежність та код за ЄДРПОУ

Дані про дитину

ПІБ дитини, дата народження та стать. При записі місця проживання вказують тимчасове воно чи постійне. Якщо тимчасове, то додатково вказують місце, звідки дитина прибула.

В пункт 6 записують, чи ходить дитина до школи або садочка. Якщо так, то додатково вказують дату прийняття у відповідний заклад, записують його назву, скільки років дитині та дату вибуття.  

Дані про сім’ю

До розділу І вносять відомості про батьків (матір та батька) та дітей. При цьому зазначають їх прізвище, ім’я та по батькові, а також рік народження, місце роботи, посаду, контактний номер телефону; стосовно дітей — зазначають навчальний заклад. Додатково вказують хронічні захворювання (якщо такі виявлені) членів родини та людей, які проживають з дитиною.

Відомості про новонародженого

В розділ ІІ вписують дату виписки та отримання повідомлення про новонародженого з пологового будинку. Сюди ж приклеюють талон з форми № 113/о «Обмінна карта пологового будинку, пологового відділення лікарні», який заповнюють перед випискою дитини із стаціонару та надають матері для передачі його до дитячої поліклініки.

Дані про диспансерний нагляд

Вказують дату та захворювання, з приводу якого дитину взяли на диспансерний облік. Якщо дитина вибуває з диспансерного нагляду, вказують дату та причини зняття її з обліку. Якщо це переїзд, то потрібно записати, куди саме переїхала дитина.

Відомості про захворювання, перенесені дитиною

До розділу ІІІ вносять дані про заключні діагнози, з приводу яких дитина зверталась до медичного закладу;

до розділу ІV — про госпіталізації;

до розділу V — дані про листки непрацездатності, які були видані по догляду за хворою дитиною.

Відомості про первинний лікарський патронаж новонародженої дитини вдома

Зазначають анамнез, дані огляду, план догляду та рекомендації стосовно догляду за дитиною. Зазначають також шкідливі звички батьків, якщо такі є, наявні спадкові захворювання та алергічні реакції.

Дані про профілактичні заходи

Вносять дати профілактичних оглядів дитини до 3-х років, призначення щодо профілактики рахіту та проведену імунізацію, рекомендовану гімнастику та масаж, етапні епікризи.

УВАГА! У формі № 112/о заборонено робити підчистки, закреслювання, зміни і доповнення в записах поточних оглядів. Усі записи лікар підтверджує власним підписок біля якого вказує своє прізвище та дату запису.

Юридичний супровід роботи медзакладу: прораховуємо ризики

Форми № 112/о: як правильно зберігати

Форму № 112/о зберігають в картотеці, сортуючи за роками народження дітей. Втім, історія розвитку дітей до 1-го року повинна бути у лікаря «під рукою», тому її рекомендовано зберігати безпосередньо у його кабінеті. Так лікар зможе контролювати своєчасність медоглядів немовлят та профілактичних заходів. Документ з історією розвитку дітей старших одного року передають лікареві тоді, коли дитина звертається за медичною допомогою чи для огляду.

УВАГА! Якщо дитина змінює місце проживання, то історію розвитку передають у медзаклад, в якому вона буде обслуговуватися надалі. Якщо ж у заклад не надійшов запит щодо цього, то форму  № 112/о зберігають ще 3 роки, а потім передають в архів.

Коли дитині виповнюється 17 років включно, форму № 112/о передають в поліклініку для дорослих або вона може залишитися у ЦПМСД.

Форму 112/о зберігають впродовж 25 років.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді