Порядок ведення первинно-облікової документації на період воєнного стану

Автор
Експертна редакція порталу
Які особливості ведення первинно-облікової документації під час воєнного стану? Які документи все ще можна видавати в паперовому вигляді? Читайте про це в статті

Чи надавати інформацію про пацієнта військовій частині

 

Які особливості ведення первинно-облікової документації під час воєнного стану? Які документи можна видавати в паперовому вигляді? Розглянемо особливості ведення медичної документації відповідно до чинних наказів МОЗ.

Юлія Миколаєць адвокат, партнер Юридичної фірми STATUS, член Ради Комітету медичного і фармацевтичного права та біоетики України НААУ
З’ясуйте, які медичні документи зобов’язана заповнювати медична сестра. Нагадаємо, що ведення документації — обов’язкова умова правомірної діяльності кожного закладу охорони здоров’я

Свідоцтво про народження

Наказ МОЗ «Про забезпечення реєстрації новонародженої дитини в умовах воєнного стану» від 04.03.2022 № 407 (далі — Наказ № 407) затвердив порядок видачі медичного свідоцтва про народження дитини (форма № 103/о).

Відповідно до Наказу № 407, заповнюють медичне свідоцтво про народження на кожний випадок народження живої дитини медичні працівники закладів охорони здоров’я, а також фізичні особи-підприємці, які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики за наступних обставин:

  • вони надавали допомогу при пологах
  • проводили перший медичний огляд новонародженого чи породіллі після пологів
  • пологи відбувались поза межами медичного закладу, якщо немає можливості транспортувати породіллю з новонародженою дитиною до закладу охорони здоров’я, або жінка відмовилась від такого транспортування через підвищену загрозу життю та здоров’ю

Якщо медичний працівник не має змоги заповнити форму № 103/о, він виписує паперову довідку в двох примірниках:

  • один – отримує жінка, яка народила дитину
  • другий – зберігають в  медичному закладі

Довідка не має затвердженої форми, проте в ній обов’язково необхідно вказати наступну інформацію:

  • назву медичного закладу, де надавалась допомога
  • дані медичного працівника – прізвище, ім’я та по батькові
  • ПІБ породіллі
  • інформацію про новонароджену дитину – дату народження та стать
  • назву населеного пункту, де була видана довідка
  • дату заповнення довідки

Якщо довідку видають не в тому населеному пункті, де народжувала жінка, в довідці необхідно вказати точне місце народження дитини.

Довідка повинна бути засвідчена підписом медичного працівника, який надавав допомогу при пологах, а от печатку проставляти не обов’язково.

Форму № 103/о слід заповнювати відповідно до Інструкції щодо заповнення та видачі медичного свідоцтва про народження, затвердженої наказом МОЗ «Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті» від 08.08.2006 № 545.

Рецепти

Пацієнт може отримати у свого лікаря електронний рецепт на ліки та забрати необхідні лікарські засоби в аптеці. Якщо лікар не має технічної можливості виписати електронний рецепт на лікарські засоби, які підлягають реімбурсації, він може виписувати рецепт у паперовій формі. Питання оформлення електронного рецепта прописані Постановою КМУ від 07 травня 2022 № 542.

Відпуск лікарських засобів, які підлягають реімбурсації, здійснюється відповідно до виду предʼявленого рецепта. Якщо пацієнт прийшов із паперовим рецептом, аптечний заклад обліковує його в паперовій формі та включає до зведеного звіту, який подає до НСЗУ.

✅✅✅ Календар профілактичних щеплень в Україні

У разі лікування хронічних захворювань, при тривалому лікуванні, пацієнт може отримати рецепт дистанційно. Щоправда, в електронній системі має бути зафіксований діагноз та призначення лікуючого лікаря. Щоб отримати рецепт в такому випадку, пацієнту достатньо буде лише сконтактувати з лікарем в зручний для лікаря та пацієнта спосіб.

Залишаються все ж винятки, які стосуються регіонів, де тривають бойові дії, та волонтерів, які закуповують ліки для потреб військових.

Увага! Лікарі первинної медичної допомоги виписують рецепти на лікарські засоби незалежно від наявності декларації з пацієнтом. Важливо, аби пацієнт був зареєстрований в ЕСОЗ, і тоді лікар зможе створити медичний запис та виписати електронний рецепт. Рецепти на «Доступні ліки» — не виняток.

Направлення

Щоб внутрішньо переміщені особи мали доступ до медичних послуг, МОЗ прийняло ряд рішень, аби спростити процедуру отримання направлень.

Внутрішньо переміщена особа може отримати первинну медичну допомогу в будь-якому медичному закладі за місцем, де така особа фактично перебуває. Для цього немає потреби укладати декларацію та отримувати направлення.

Проте, щоб отримати вузькоспеціалізовану медичну допомогу, необхідно отримати направлення. Таке направлення може виписати як сімейний лікар, так і фахівець іншої спеціалізації у випадку якщо виникла потреба:

  • залучити до лікування інших вузькопрофільних спеціалістів
  • пройти додаткові обстеження чи процедури
  • пройти лікування в умовах стаціонару

На прийом до деяких фахівців, як то гінеколог, психіатр, фтизіатр, нарколог, стоматолог, пацієнт може потрапити без направлення. Також без направлення можна звернутись до лікаря, у якого пацієнт лікується з приводу хронічних захворювань. Немає потреби також щоразу отримувати направлення до лікуючого лікаря, в якого пацієнт уже лікується чи проходить обстеження. 

Якщо немає технічної можливості виписувати електронні направлення, лікар може виписати їх у паперовій формі.

Чи надавати Нацполіції інформацію про господарську діяльність КНП

Медичні записи

Станом на тепер залишається чинним наказ МОЗ «Деякі питання ведення Реєстру медичних записів, записів про направлення та рецептів в електронній системі охорони здоров’я» від 28.02.2020 587.

За відсутності технічної можливості ведення медичних записів в ЕСОЗ, робіть їх на паперових формах первинно-облікової документації. Коли необхідно внести зазначені медичні записи до Реєстру після появи відповідної технічної можливості в системі, дивіться в Таблиці.

Відсутність технічної можливості, год поспіль

Внесення даних в ЕСОЗ після появи технічної можливості

Менше 24

Відразу

24—48

Впродовж двох робочих днів

Понад 48 

За можливості та якщо це не перешкоджатиме наданню медичної або реабілітаційної допомоги пацієнтам



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді