Знеболюючі препарати стали доступнішими для хворих

26 червня у Києві відбулась міжнародна конференція «Наркополітика в Східній Європі у контексті корупції» у якій взяв участь Віце-прем’єр-міністр України Костянтин ГРИЩЕНКО. Урядовець наголосив, що подальше спрощення ліцензійних умов діяльності аптечних закладів буде здійснено незважаючи на певний опір деяких відомств.

Віце-прем’єр-міністр України Костянтин ГРИЩЕНКО взяв участь у міжнародній конференції «Наркополітика в Східній Європі у контексті корупції», яка проходила  26 червня цього року у Києві. Урядовець наголосив, що подальше спрощення ліцензійних умов діяльності аптечних закладів буде здійснено, навіть, незважаючи на певний опір деяких відомств.

Костянтин ГРИЩЕНКО зазначив, що головним завданням державної політики у галузі наркоконтролю є досягнення балансу між доступністю лікарських наркотичних засобів для хворих та мінімізацією зловживання ними. Наочним підтвердженням цьому є законодавче закріплення норм, що розширили доступність наркотичних лікарських препаратів для важкохворих.

При цьому урядовець нагадав про те, що постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження порядку придбання, перевезення, зберігання, відпуску, використання та знищення наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів у закладах охорони здоров’я» від 13.05.2013 № 333 були значно спрощені процедури використання лікарями наркотичних препаратів у своїй практиці, полегшено доступ амбулаторних хворих до  знеболюючих засобів, особливо в сільській місцевості, де  заклади охорони здоров’я та аптеки віддалені від пацієнта.

Вперше в історії в Україні був зареєстрований таблетований морфін. Відтак, сьогодні українці зі стійким больовим синдромом мають змогу не проходити дуже складні процедури для отримання однієї-двох ампул з ліками, а одержати такі знеболюючі на декілька днів за спрощеною процедурою.

За словами Віце-прем’єр-міністра, Уряд уважно відслідковуватиме застосування на практиці нових правил отримання таких лікарських засобів з метою корекції можливих складнощів. Крім того, урядовець поінформував присутніх про мету поступового спрощення ліцензійних умов діяльності аптечних закладів, які здійснюють продаж знеболюючих наркотичних лікарських засобів.

Віце-прем’єр-міністр наголосив, що подальше спрощення ліцензійних умов діяльності аптечних закладів буде здійснено незважаючи на певний опір деяких відомств, адже завдання Уряду у європейській країні — це полегшення життя людей, а не ускладнення.

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Статті за темою

Усі статті за темою

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3302

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6328

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22218

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді