Медичні відходи із вмістом срібла — додатковий прибуток медичного закладу

Медичні відходи, що містять срібло, зокрема використані фіксаж та рентгенплівка, можуть стати для медичного закладу джерелом прибутку, якщо організувати співпрацю зі спеціалізованими компаніями

Рентгенівські знімки та флюорограми зберігають в архіві матеріалів відділу променевої діагностики протягом двох років (якщо на них не відображено паталогії) та протягом п’яти років (якщо знімок відображає паталогію). Знімки хворих дітей зберігають десять років. Слідкує за цим експертна комісія, склад якої затверджує внутрішнім наказом керівник медичного закладу. Ця комісія відбирає та списує рентгенограми та інші матеріали із вичерпаним строком зберігання. Це зафіксовано у Положенні про архів матеріалів відділу променевої діагностики, затвердженому наказом МОЗ від 28.11.1997 № 340 (далі — наказ № 340).

Окрім цього, керівник медичного закладу має організувати збір, зберігання та здачу медичних відходів, які містять срібло.

Отже, у відділенні рентгендіагностики (рентгенкабінеті) доцільно організувати збір відпрацьованого фіксажного розчину і першої промивної води після промивання рентгенограми, обрізків неекспонованої та витриманої неналежним чином рентгенплівки.

Неекспоновані обрізки і браковані плівки потрібно збирати і здавати окремо від експонованих обрізків. Після сортування їх зберігають як медичні відходи категорії С.

Браковані знімки й обрізки плівок не можна зберігати у відкритому вигляді, складати плівки близько вікна, електролампи чи приладів опалення.

Відпрацьовані фіксажні розчини і перші промивні води потрібно збирати в тару, виготовлену з матеріалу, який не є відновником срібла (порцеляна, вініпласт тощо).

Після того, як розчин відстоявся, за допомогою ручного насоса рідку частину розчину зливають в іншу ємність. Осад срібла, що залишився, розливають в деко з порцеляни, вініпласту або нержавіючої сталі; якщо обсяги осаду невеликі, його зливають у побутові вініпластові ємності.

Осад потрібно висушити в природних умовах до твердого стану з подальшим підсушуванням у сушильних шафах.

Категорично заборонено збирати та зберігати фіксажні розчини, перші промивні води і осад в скляних і металевих ємностях без антикорозійного покриття. Якщо відпрацьовані розчини довго зберігати в металевій і скляній тарі, срібло почне осідати на стінках і відповідно у розчині вміст срібла зменшуватиметься.

Іноді досить важко зібрати повний вміст срібла, наприклад, якщо було порушено технологію хімічного оброблення плівки в процесі проявлення і фіксування, або якщо неможливо повністю розділити фіксажний розчин і осад.

Медичні відходи, що містять срібло, здають спеціалізованим компаніям. При цьому представники фірм-­закупівельників оцінюють вміст срібла у розхідних матеріалах та визначають кількість зданої рідини в літрах, вагу плівки в кілограмах.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді