Співпраця центрів екстреної медичної допомоги та медицини катастроф із закладами ПСМД щодо переадресації викликів

Відповідно до вимог нормативних документів диспетчер центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф (ЦЕМД та МК) переадресовує неекстрені виклики до центру ПМСД. Як має відбуватися така взаємодія медичних закладів

Серед пріоритетних напрямів розвитку медичної галузі на 2016 рік Міністерство охорони здоров’я України визначило розвиток систем первинної та екстреної медичної допомоги і медицини катастроф.

Сьогодні питання функціонування системи екстреної медичної допомоги врегульовано Законом України «Про екстрену медичну допомогу» від 05.07.2012 № 5081-VI. У 2013-му цей закон було введено в дію, чим внесено істотні зміни до організації роботи всієї служби екстреної медичної допомоги. Також цим законом разом із відповідними постановами Кабміну врегульовано порядок співпраці із закладами ПМСД, зокрема визначено нормативи прибуття бригад екстреної медичної допомоги.

Встановлено, що у містах бригада екстреної медичної допомоги має прибувати на місце події протягом 10 хвилин, а у населених пунктах поза межами міста протягом 20 хвилин — з моменту надходження звернення до диспетчера ЦЕМД та МК.

Зважаючи на такі чинники, як погодні умови, сезонні особливості, стан доріг та епідеміологічна ситуація, бригада швидкої може запізнитися на виклик не більше ніж на 10 хвилин.

Звернення по медичну допомогу поділяються на екстрені та неекстрені. Неекстрені звернення диспетчер ЦЕМД та МК переадресовує до відповідного закладу ПМСД. Порядок перенаправлення затверджено Міністерством охорони здоров’я України.

Якщо немає можливості перенаправити пацієнта, диспетчер протягом однієї години з моменту отримання звернення відправляє до нього бригаду швидкої, яка не має екстрених викликів.

Така взаємодія дає можливість бригадам надавати екстрену медичну допомогу у визначений чинним законодавством строк, а фахівцям закладів ПМСД — надавати якісну медичну допомогу пацієнтам із хронічними хворобами відповідно до клінічних протоколів та здійснювати належне динамічне спостереження.

Співпраця ЦЕМД та МК з центрами ПМСД щодо переадресування неекстрених викликів має здійснюватися на основі відповідного договору.

До відома

Міністерство охорони здоров'я розробило проект наказу «Про затвердження уніфікованих протоколів диспетчерів оперативно-диспетчерської служби екстреної медичної допомоги». Впровадження у дію наказу дасть змогу диспетчеру ЦЕМД та МК використовувати стандартизовані протоколи медичного сортування пацієнтів по телефону під час виклику екстреної медичної допомоги та застосовувати Систему Медичного Пріоритету Відправлення (MDPS).

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді