Луганські медики вперше провели операцію з трансплантації нирки

Операція тривала близько п’яти годин, але підготовка і тестування зайняли півроку. Зараз стан донора і реципієнта відповідають часу проведеної операції.

На базі відділення трансплантології та судинної хірургії Луганської обласної клінічної лікарні пройшла перша трансплантологічна операція, яку було проведено за рахунок бюджетного фінансування. Про це на брифінгу в Луганській облдержадміністрації розповів директор обласного департаменту охорони здоров’я Павло МАЛИШ.

Операція тривала близько п’яти годин, але підготовка і тестування зайняли півроку. Зараз стан донора і реципієнта відповідають часу проведеної операції. На п’яту добу після пересадки нирки пацієнта переведено в соматичне відділення Луганської обласної клінічної лікарні.

Павло МАЛИШ підкреслив, що відбір перших пацієнтів був дуже ретельний з детальним аналізом даних лабораторних та інструментальних обстежень. Всього було задіяно близько 50 фахівців. Сама трансплантація проведена бригадою трансплантологів із Запорізької та Луганської областей. Також в операції активну участь взяли фахівці різного профілю: нефрологи, анестезіологи-реаніматологи, інтервенційні хірурги, урологи, лікарі-лаборанти та інші, які пройшли навчання на базі Запорізької академії післядипломної освіти .

Для проведення оперативних втручань окремо підготовлено реанімаційне відділення та відділення інтенсивної терапії № 2 обласної лікарні, в якому повинні знаходитися пацієнти після трансплантації.

За словами директора департаменту охорони здоров’я Павла МАЛИША, на Луганщині  пересадки нирок потребує близько 100 осіб. Це ті пацієнти, які за станом здоров'я не можуть перебувати на системному діалізі. Департамент охорони здоров'я Луганської облдержадміністрації поки що планує зайнятися спорідненої трансплантацією, оскільки відсутній банк органів. У листопаді 2013 року буде виконано ще три споріднені трансплантації нирки.

Нагадаємо, що в серпні 2012 року відкрито відділення трансплантації та судинної хірургії Луганської обласної клінічної лікарні, а також створено Луганський регіональний Центр інноваційної хірургії, трансплантації органів та інших анатомічних матеріалів.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49536

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3397

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6562

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді