Як пацієнту самостійно перевірити статус лікарняного: роз’яснення МОЗ

МОЗ повідомило, що пацієнти можуть самостійно перевірити інформацію про свій лікарняний через електронні ресурси. Поясніть їм, як це зробити

Як пацієнту самостійно перевірити статус лікарняного: роз’яснення МОЗ

Пацієнти часто не розрізняють поняття «медичний висновок про тимчасову непрацездатність» (далі — МВТН) та «електронний лікарняний». Як наслідок, не знають межі компетенції лікаря та роботодавця, які стосуються формування документів про тимчасову втрату працездатності. Тож МОЗ нагадало, що пацієнт має можливість самостійно перевірити інформацію про свій лікарняний через електронні ресурси.

Цифрові навички у роботі медпрацівника — навчальна програма

Нагадайте пацієнтам:

МВТН — це електронний документ, що формується в електронній системі охорони здоровʼя та засвідчує тимчасову втрату працездатності пацієнта. Він є підставою для створення е-лікарняного.

МВТН формує лікар, який надає медичну допомогу, створює відповідні електронні медичні записи та проводить лікарську експертизу щодо тимчасової втрати працездатності. Це може зробити як сімейний, так і лікуючий лікар.

Увага! Перевірити МВТН пацієнт може самостійно на порталі «Дія». У результаті перевірки пацієнт миттєво отримає дані про тип медичного висновку, дату його створення, номер документа, заклад охорони здоров’я, що видав висновок, а також строк дії МВТН (період непрацездатності).

Е-лікарняний — це документ, сформований програмними засобами електронного реєстру листків непрацездатності на підставі МВТН, створеного лікарем у ЗОЗ.

Увага! Перевірити статус е-лікарняного пацієнт може в електронному реєстрі листків непрацездатності ПФУ. Для цього потрібно:

    • зайти на сторінку порталу ПФУ;
    • увійти в особистий кабінет страхувальника чи застрахованої особи;
    • перейти в розділ «Мої листки непрацездатності»;
    • перевірити, чи відображається інформація про поточний листок непрацездатності.

Якщо інформація відобразилася, то е-лікарняний створений успішно та буде доступний для роботодавця. Якщо листок непрацездатності недоступний, порадьте пацієнту перевірити правильність поданих роботодавцем відомостей у реєстрі застрахованих осіб. Після виправлення неточностей пацієнт має звернутися до лікаря щодо повторного відправлення МВТН до електронного реєстру листків непрацездатності.

Раніше МОЗ нагадало, що пацієнтам із симптомами COVID-19, грипу або ГРВІ можна відкривати лікарняний строком до п'яти днів дистанційно.

За матеріалами МОЗ та Експертус Медзаклад

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Як працює електронна система охорони здоров'я

З'ясуйте зі статті, які можливості забезпечує медзакладам і пацієнтам електронна система охорони здоров'я, які заклади мають там зареєструватися та які технічні вимоги до електронних медичних інформаційних систем
31803

Електронний рецепт: як виписувати

З 1 квітня 2023 року відпуск всіх рецептурних ліків в Україні має здійснюватися за електронним рецептом. Читайте, як виписати електронний рецепт та як пацієнту отримувати по ньому ліки в аптеці
93947

Що відомо про електронну систему БПР

Що таке електронна система БПР, для кого і коли її впроваджуватимуть? Хто буде надавати освітні послуги через електронну систему БПР? Читайте про це в статті
3382

Електронні медичні записи: як вести, щоб не втратити коштів від НСЗУ

Аби отримати оплату за надані послуги за Програмою медгарантій, медзаклади повинні звітувати про них в електронній системі охорони здоров'я. Як без помилок вести електронні медичні записи в ЕСОЗ
23727

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді