МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці

Автор
головний редактор експертно-правової системи «Експертус Медзаклад»
Долучайтеся до громадського обговорення проєкту порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу в закладах первинки

МОЗ винесло на громадське обговорення проєкт Стратегії розвитку системи охорони здоров’я до 2030 року

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

16 квітня МОЗ оприлюднило для громадського обговорення проєкт наказу «Про затвердження Порядку надання послуг з амбулаторного лікування людей, які хворіють на туберкульоз, у закладах первинної медичної допомоги» (далі — Порядок).

Згідно з проєктом, дія Порядку поширюється на надавачів первинної медичної допомоги (ПМД) та спеціалізованої медичної допомоги незалежно від форми власності та організаційно-правової форми, що надають послуги з амбулаторного лікування людей, які хворіють на туберкульоз, і уклали договір з НСЗУ в рамках програми медгарантій. Але зі змісту Порядку можна зробити висновок, що навряд чи він стосуватиметься ФОП, які співпрацюють із НСЗУ. 

Заплановано, що регіональний фтизіопульмонологічний центр передаватиме ведення пацієнта з тубекульозом у той заклад ПМД, у якому цей пацієнт задекларований. Надавач ПМД має забезпечити послуги у відповідності до пунктів 2, 3 додатка 1 до Порядку надання первинної медичної допомоги, затвердженого наказом МОЗ від 19.03.2018 № 504. Тобто, скоріше за все, окремого пакета із супроводу туберкульозу на рівні ПМД в майбутньому не буде. Натомість ведення пацієнтів із туберкульозом стане частиною обов’язків надавачів ПМД в межах діагностики та лікування найбільш поширених інфекційних та неінфекційних хвороб.

Для дотримання Порядку повинна працювати мультидисциплінарна команда (МДК) у складі лікарів-фтизіатрів/пульмонологів, лікарів ПМД і медичних сестер/братів. До розширеної МДК можна залучати лікарів інших спеціальностей, а також соціальних працівників, психологів, представників інститутів громадянського суспільства, членів сім’ї чи громади за їх згодою.

До того ж серед обов’язків закладу ПМД згідно з проєктом — не лише медичні, а й психосоціальні послуги, надання яких регламетоване окремим наказом (наказ МОЗ «Про затвердження Порядку надання послуг медико-психосоціального супроводу пацієнтів з чутливим та мультирезистентним туберкульозом» від 13.04.2023 № 692). Наприклад:

  • формування досвіду пацієнтів в користуванні медико-психосоціальними послугами;
  • залучення та активізації людей через соціальні взаємодії та спільне прийняття рішень;
  • втручання щодо сприяння прихильності до лікування, що охоплюють: освітню підтримку з питань ТБ (навчання і консультування пацієнтів); матеріальну підтримку (харчування, гігієнічні набори; фінансові стимули, відшкодування транспортних витрат); психологічну підтримку; нагляд (домашні відвідування, комунікації — СМС, телефонні і відео дзвінки, тощо); навчання персоналу.

Громадське обговорення триває до 16.05.2024. Тож ще маєте час надіслати свої пропозиції та зауваження у письмовому або електронному вигляді на адресу МОЗ:

Нагадаємо, що з 1 травня НСЗУ змінює правила оплати послуг за пакетом лікування туберкульозу.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49409

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3392

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6519

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді