В Україні буде створено мережу мобільних пунктів екстреної допомоги

В МОЗ відбулася зустріч щодо започаткування в Україні «мережі мобільних пунктів екстреної допомоги» (МПЕД) на платформі послуг первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та послуг дільничних патронажних сестер

В МОЗ відбулася зустріч в.о. Міністра охорони здоров’я України Василя ЛАЗОРИШИНЦЯ з Президентом Товариства Червоного Хреста України Іваном УСІЧЕНКОМ та Главою Бюро ВООЗ в Україні Доріт НІЦАН. Учасники підписали спільну Угоду щодо партнерства з метою започаткування в Україні «мережі мобільних пунктів екстреної допомоги» (МПЕД) на платформі послуг первинної медико-санітарної допомоги (ПМСД) та послуг дільничних патронажних сестер.

Пілотний проект мережі включає в себе підготовку семи мобільних бригад, які будуть працювати на територіях, де перебуває найбільша кількість тимчасово переміщених осіб. Це Дніпропетровська, Луганська, Донецька, Запорізька та Харківська області.

МПЕД функціонуватимуть як система допомоги на рівні громад для надання населенню первинної, вторинної медичної допомоги та виконуватимуть такі завдання:

  1. збір демографічних даних;
  2. медико-санітарне обслуговування дітей, матерів і новонароджених;
  3. контроль харчування;
  4. ведення інфекційних захворювань;
  5. ведення неінфекційних захворювань;
  6. нагляд за впливом навколишнього середовища на здоров’я.

У склад МПЕД входитимуть:

  • водій/логіст;
  • акушерки;
  • медсестри;
  • лікарі.

Транспортні засоби МПЕД будуть повністю оснащені лікарськими препаратами та обладнанням, атестованими і закупленими ВООЗ.

За словами Василя ЛАЗОРИШИНЦЯ, ця угода сприятиме наближенню первинної медико-санітарної допомоги до пацієнтів та покращенню її якості, в першу чергу для тимчасово переміщених осіб і в зоні проведення АТО.

«МОЗ України готове надавати усю необхідну допомогу в рамках реалізації цієї угоди: здійснювати загальне керівництво партнерською програмою та сприяти в межах компетенції її реалізацією через логістичну, адміністративну та будь-яку іншу відповідну підтримку. У зв’язку з цим буде створена робоча група з координатором від МОЗ та видано відповідний наказ, — зауважив Василь ЛАЗОРИШИНЕЦЬ. — Думаю, досвід, набутий на цих семи бригадах, буде позитивним, і можна буде говорити про подальше розширення їх кількості».

Доріт НІЦАН наголосила, що ця допомога буде ефективною не лише для тимчасово переміщених осіб, а й для тих, хто залишився чи повертається до своїх домівок.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50638

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3457

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді