МОЗ надало роз’яснення щодо обігу лікарських засобів, до складу яких входить спирт етиловий

Відповідно до статті 14 Закону України щодо обігу спирту «спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об'ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, крім таких лікарських засобів, як бальзами»

Міністерство охорони здоров’я України надало роз’яснення щодо застосування положень частини другої статті 14 Закону України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» від 19.12.1995 № 481/95-ВР (далі — Закон щодо обігу спирту).

Відповідно до статті 14 Закону «спирт етиловий, який використовується як лікарський засіб, та спиртові або водно-спиртові настої реалізуються вроздріб тільки через аптеки у флаконах з медичного скла об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів, крім таких лікарських засобів, як бальзами».

Ці положення стосуються  роздрібної реалізації через аптеки спирту етилового та спиртових або водно-спиртових настоїв у визначеній Законом щодо обігу спирту тарі. Положення не поширюється на інші шляхи реалізації спирту етилового та спиртових або водно-спиртових настоїв, що зареєстровані як лікарські засоби та дозволені до застосування у медицині.

За даними Державного реєстру лікарських засобів Україні деякі медичні препарати, до складу яких входить спирт етиловий, зареєстровано як розчин для зовнішнього застосування у скляних або полімерних флаконах.

Питання державної реєстрації лікарських засобів врегульовано Законом України «Про лікарські засоби» від 04.04.1996 № 123/96-ВР та Порядком державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2005 № 376.

МОЗ рекомендує протягом 6 місяців внести зміни до реєстраційних матеріалів у частині вилучення фасування у полімерних флаконах об’ємом не більше ніж 100 куб. сантиметрів.

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50554

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3453

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6848

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді