Як здійснювати йодну профілактику у випадку радіаційної аварії: пам’ятка для лікарів від МОЗ

Унаслідок аварії на ядерних установках атомних станцій може відбутися викид радіоізотопів йоду. Вони небезпечні тим, що легко і швидко поглинаються щитоподібною залозою, особливо в дітей, і можуть спричинити її захворювання. Люди віком 40+ мають значно нижчий ризик розвитку таких захворювань

iod.jpg

Щоб запобігти негативному впливу радіаційної аварії, а саме опроміненню щитоподібної залози, важливо вчасно провести йодну профілактику із застосуванням препаратів стабільного йоду. Вони заблокують поглинання радіоактивного йоду.

Ризик ураження щитоподібної залози значно знижується, якщо:

  • вчасно призначити йодну профілактику
  • застосувати цю профілактику в комплексі з іншими заходами протирадіаційного захисту

Як діяти під час надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану

Препарати для йодної профілактики та їх дозування

Для йодної профілактики застосовуйте калій йодид у таблетованій формі.

✎ Використовувати спиртовий розчин йоду для зовнішнього використання та розчин Люголя для аварійної йодної профілактики неефективно й неприпустимо.

Калій йодид варто приймати після їжі одноразово у дозуванні:

  • дорослим до 40 років — 125 мг (100 мг йоду)
  • дітям до 1 місяця, зокрема немовлятам і дітям, які перебувають на грудному вигодовуванні, — 16 мг
  • дітям від 1 місяця до 3 років — 32 мг
  • дітям від 3 до 12 років — 62,5 мг
  • дітям старшим ніж 12 років — 125 мг

✎ Людям віком 40+ калій йод не призначають.

✅✅✅ СОПи для медичних сестер

Терміни вживання препарату

Оптимальний ефект йодної профілактики можна отримати за умови завчасного (превентивного) прийому препарату за 6 і менше годин до надходження радіоактивної хмари. Приймати препарат одночасно з надходженням «хмари» та через 6 годин після також ефективно.

✎ МОЗ не рекомендує приймати препарат через 24 годин після надходження хмари.

Йодну профілактику потрібно розпочинати тільки після офіційного оповіщення про загрозу викиду та необхідність її проведення! Таке оповіщення здійснюють місцеві органи виконавчої влади за допомогою всіх доступних засобів масової інформації.

МОЗ радить заздалегідь відпрацювати конкретні інструкції з профілактичного застосування препаратів стабільного йоду, щоб уникнути стресу та соціальної паніки, а також проводити періодичні навчальні тренування в лікарнях та просвітницькі заходи серед населення.

Ризики та протипоказання для проведення йодної профілактики

Серйозні побічні ефекти в дітей від одноразового прийому калію йодиду у правильному дозуванні спостерігають у 1 випадку на 10 млн дітей. Про це свідчить досвід проведення йодної профілактики в Польщі після аварії на ЧАЕС.

Тимчасова блокада функції щитоподібної залози та одноразове введення йодовмісних препаратів практично не впливає на стан здоров'я дітей та дорослих. Тоді як тривала блокада функції щитоподібної залози після багаторазового прийому великих дозувань йодовмісних препаратів збільшує ризик розвитку гіпотиреозу.

Урахуйте, що за умови призначення великих доз йодовмісних препаратів можлива побічна токсична дія йоду, крім негативних наслідків, пов'язаних з блокадою функції щитоподібної залози. Такі самі наслідки може мати використання інших препаратів йоду, які не підходять для йодної профілактики при аваріях на атомних електростанціях.

Лікар може визначити протипоказання до йодної профілактики. Загалом протипоказаннями до прийому препаратів стабільного йоду називають:

  • наявність захворювань щитоподібної залози, зокрема гіпертиреозу різної природи і в анамнезі
  • підвищену чутливість до йоду
  • герпетиформний дерматит Дюринга
  • гіпокомплементемічний васкуліт
  • геморагічний діатез
  • кропив’янку, туберкульоз легень, нефрит, нефроз, піодермію

Йодопрофілактику не застосовується у випадку використанні ядерної зброї.

Раніше МОЗ радило, що робити у випадку радіаційної аварії.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50646

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3457

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6899

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді