Що робити у випадку радіаційної аварії: рекомендації МОЗ

Теми:
Оскільки країна-терорист не дотримується законів та правил ведення війни, МОЗ радить кожному українцю знати алгоритми дій у разі надзвичайних ситуацій, зокрема радіаційної аварії

_101018382_radimainistock.jpg

Якщо трапилася аварія на радіаційному об’єкті, залишайтеся в приміщенні або терміново зайдіть у нього, якщо перебуваєте на вулиці. Це головна дія, яку має виконати кожен. Далі кілька рекомендацій від МОЗ.

Як діяти під час надзвичайних ситуацій в умовах воєнного стану

Перебувайте в укритті підвалі або в середині будівлі

Оскільки радіоактивний матеріал осідає на зовнішній стороні будівель, ліпше триматися якнайдалі від стін і даху будівлі. Домашні тварини хай будуть поруч з вами, а не на вулиці.

Якщо маєте змогу, оберіть кімнату без вікон і зовнішніх дверей, зачиніть там вікна та двері, ущільніть отвори підручними засобами — скотч, змочена водою тканина тощо; вимкніть системи вентиляції — кондиціонери або обігрівачі.

УВАГА! Залишайтесь в укритті до моменту, поки офіційна влада не надасть інших вказівок.

Стежте за офіційними джерелами інформації

Читайте повідомлення від ДСНС, поліції, місцевої влади.

Увімкніть телебачення, радіо; слідкуйте за офіційними каналами місцевої влади. Ліпше завчасно підпишіться на офіційні канали в телеграмі або фейсбуці. Обов’язково виконуйте вказівки місцевої влади та надзвичайників.

Попіклуйтеся про знезараження

Верхній одяг містить до 90% радіоактивного матеріалу. Тож обережено, аби не розтрусити радіоактивний пил, зніміть його, помістіть у пластиковий пакет або герметичний контейнер, а відтак тримайте подалі від людей і тварин.

Прийміть душ з милом і помийте голову шампунем

Для волосся не використовуйте кондиціонери, адже вони можуть закріпити радіоактивний матеріал. Також не тріть і не дряпайте шкіру, щоб радіоактивний матеріал не потрапив у відкриті рани.

Якщо не маєте змоги прийняти душ, вимийте руки, обличчя та відкриті частини тіла під проточною водою з милом. Немає доступу до води — скористайтеся вологими серветками чи вологою тканиною. Протріть руки й обличчя, повіки, вії, вуха. Відтак вдягніть чистий одяг.

Доможіть виконати всі дії своїм рідним, близьким чи людям, що опинилися поруч з вами. Якщо маєте рукавички, маску чи респіратор, використайте їх.

✅✅✅ СОПи для медичних сестер: зразки

Про безпеку води та продуктів

Пийте воду в пляшках, адже пакування захищає рідину всередині від радіоактивних речовин. Використовуйте тільки таку воду, допоки рятувальники чи влада не повідомлять про безпеку водопровідної води.

УВАГА! Кип’ятіння не позбавляє водопровідну воду від радіоактивних речовин.

Майте запас води у пляшках чи інших герметичних контейнерах. Безпечно вживати також напої, що були в холодильнику. Не міститиме радіоактивних речовин і вода в інших ємностях у домі, як-от унітазі або водонагрівачі.

Водопровідну воду або воду з колодязя можна використовувати для миття себе, пакувань з їжею і водою.

Навіть якщо водопровідна вода забруднена, ви все одно можете використовувати її для знезараження. Будь-який радіоактивний матеріал, який потрапляє в поверхневі або підземні води, буде розбавлятися водою до дуже низького рівня і буде безпечним для миття шкіри, волосся та одягу.

Безпечними є продукти харчування з холодильника та морозильної камери, а також ті, які зберігались у герметичних контейнерах — консерви, банки, пляшки, коробки тощо.

Перш ніж відривати, протріть харчові контейнери вологою тканиною або чистим рушником. Так само дійте і з кухонним приладдям. Використані тканину чи рушник помістіть у поліетиленовий пакет або герметичний контейнер, залиште в недоступному місці.

Чи приймати йодид калію і коли

Йодид калію — це сіль, що схожа на кухонну. Він продається в аптеках у формі таблеток.

Якщо йодин калію приймати вчасно й у визначеному дозуванні, він блокує поглинання радіоактивного йоду щитоподібною залозою, що знижує ризик розвитку раку щитоподібної залози та інших її захворювань.

Йодид калію захищає тільки щитоподібну залозу від впливу радіоактивного йоду, а не людину загалом. Його слід приймати лише після вказівки від органів влади чи ДСНС. Таку йодну профілактику здійснюєють одноразово.

УВАГА! Приймати йодид калій для профілактики шкідливо для здоров’я.

МОЗ наголошує, що ядерно-стратегічні об’єкти здатні витримувати значні фізичні пошкодження, а обласні Центри контролю та профілактики МОЗ на рівні кожного регіону постійно моніторять радіаційний фон на предмет дотримання всіх показників у нормі.

Раніше в МОЗ розповідали, що робити в разі хімічної атаки або аварії на хімічному підприємстві.

За матеріалами сайту МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Особливо небезпечні інфекції: стандарти дій медичного персоналу

Отримати додаткові бали під час акредитації закладу головній медичній сестрі допоможе належним чином підготовлений план дій у разі виявлення пацієнтів з особливо небезпечними інфекціями. Розробити всю необхідну документацію за темою удвічі легше, скориставшись прикладом
68953

Акредитація: використання ліків

Процеси використання ліків під час акредитації медзакладу контролюють шляхом перевірки документації, внутрішніх наказів та роботи персоналу. Будьте у всеозброєнні та дізнайтеся, що саме потрібно підготувати, щоб успішно пройти акредитацію.
4845

Внутрішньовенне краплинне введення лікарських засобів дитині

Скачайте алгоритм внутрішньовенного краплинного введення лікарських засобів, дізнайтеся про важливі правила техніки проведення процедури, а також перегляньте перелік оснащення для виконання маніпуляції дитині.
15124

Санітарно-епідемічне благополуччя — що перевіряють під час акредитації медзакладу?

Санітарно-епідемічне благополуччя включає дуже багато точок контролю — документація, організація навчання персоналу, профілактичні заходи, тестування персоналу тощо. Ми систематизували все, що контролюють під час перевірки, щоб ви могли на 100% підготуватися.
8711

Кадрові документи для акредитації медзакладу: повний перелік

Акредитація медзакладу — випробування не так на міцність, як на організованість і завбачливість. Документи з кадрових питань перевіряють особливо прискіпливо, а їх кількість та різноманіття майже шокують. Дізнайтеся, які саме документи потрібно підготувати та які кадрові питання варто залагодити вже зараз.
11660

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді