Ліцензійні вимоги щодо провадження господарської діяльності з медичної практики скоротять на третину

Міністерство охорони здоров'я України планує істотно скоротити ліцензійні вимоги до закладів охорони здоров'я та суб'єктів господарювання. Цьому посприяло громадське обговорення проекту постанови КМУ «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики»

У Міністерстві охорони здоров'я України відбулося перше засідання експертної групи з обговорення проекту постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики» під головуванням Першого заступника Міністра охорони здоров'я України Олександри ПАВЛЕНКО.

Підставою розроблення нових Ліцензійних умов провадження господарської діяльності з медичної практики, які мають затверджуватись Кабінетом Міністрів України, є Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222 а також загальна позиція Міністерства охорони здоров'я України щодо нових підходів до ліцензування.

Як зазначила Олександра ПАВЛЕНКО, нові Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з медичної практики мають спростити ведення бізнесу та впровадити правила і стандарти, які б влаштовували медичні заклади різних форм власності, а також фізичних осіб-підприємців.

Під час роботи над текстом проекту постанови експертною групою були запропоновані зміни, які істотно впливають на зміст оприлюдненого раніше на сайті Міністерства охорони здоров'я України документу. Було прийнято рішення у проекті постанови врахувати зауваження і пропозиції, які надійшли від медичної спільноти та центральних органів виконавчої влади. Надалі, з правками, його повторно розмістять на офіційній сторінці Міністерства охорони здоров'я України для подальшого громадського обговорення.

Серед змін, що пропонуються учасниками експертної групи: спрощення процедури та вимог для отримання ліцензії, зменшення пакету документів, скасування вимог, які дублюються іншими органами виконавчої влади: Міністерством внутрішніх справ України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Фіскальною службою України, Міністерством соціальної політики України.

«Ми намагалися прибрати усі корупційні фактори, які були раніше закладені у попередніх Ліцензійних умовах та їх виконанні. Міністерство охорони здоров'я України прагне запобігти наріканням з боку суб'єктів господарювання та прибрати зайві норми. Ми звертаємося до громадськості активніше долучатися до обговорення нових умов ліцензування», — зазначила Олександра ПАВЛЕНКО.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49737

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3402

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6614

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді