Затверджено рекомендації щодо розробки локального формуляра лікарських засобів

З метою створення ефективної інфраструктури забезпечення лікарськими засобами Міністерство охорони здоров’я України затвердило Методичні рекомендації з розробки локального формуляра лікарських засобів.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) затвердило Методичні рекомендації з розробки локального формуляра лікарських засобів. Рекомендації були прийняті наказом Міністерства охорони здоров’я «Про затвердження Методичних рекомендацій з розробки локального формуляра лікарських засобів» від 18.05.2013 № 403 з метою створення ефективної інфраструктури забезпечення лікарськими засобами, що є однією з головних цілей системи охорони здоров’я України. Передбачається, що в Україні буде створено три рівні формулярів: державний, регіональний та локальний.

У цьому наказі зазначено, що розробка та затвердження відповідної нормативно-правової бази, переробка та динамічний перегляд Державного формуляра лікарських засобів забезпечили впровадження національної формулярної системи на державному рівні. Впровадження регіональних та локальних формулярів ще знаходяться на етапі становлення.

На сьогодні Положення про локальний формуляр лікарських засобів закладу охорони здоров'я застосовується при призначенні, розподілі, закупівлі та прийомі лікарських засобів у закладах охорони здоров'я державної та комунальної власності.

Згідно з наказом Міністерства охорони здоров’я «Про створення формулярної системи забезпечення лікарськими засобами закладів охорони здоров’я» від 22.07.2009 № 529 локальний формуляр лікарських засобів закладу охорони здоров’я — перелік лікарських засобів з найбільшою доказовою базою щодо їх ефективності, безпеки та економічно вигідного використання коштів закладу охорони здоров’я, що затверджується керівником закладу охорони здоров’я за погодженням з Міністерством охорони здоров’я Автономної Республіки Крим, управліннями охорони здоров’я обласної, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій.

Передбачається створення фармакотерапевничних комісій, які будуть розробляти та постійно оновлювати локальні формуляри лікарських засобів. Окрім цього, у документі передбачений порядок розробки локального формуляра та залучення до цього процесу персоналу закладів охорони здоров’я.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49740

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3402

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6614

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді