Психіатрам допомагає арт-терапія

У київському Будинку вчителя стартував Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!». Проект охопить всі регіони України та презентуватиме творчість пацієнтів з проблемами психічного здоров’я у різних напрямках мистецтва, сприятиме реінтеграції пацієнтів у повноцінне соціальне життя суспільства.

У київському Будинку вчителя стартував Всеукраїнський проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!». Проект охопить всі регіони України та презентуватиме творчість пацієнтів з проблемами психічного здоров’я у різних напрямках мистецтва, сприятиме реінтеграції пацієнтів у повноцінне соціальне життя суспільства.

Питання є надзвичайно актуальним, адже за даними Українського науково-дослідного інституту соціальної і судової психіатрії та наркології МОЗ України, на початок 2013 року 2,5% жителів України перебувають під наглядом психіатрів.

Презентація проекту розпочалась із спектаклю «Двірнича спілка» театру Львівської обласної клінічної психіатричної лікарні. Виставу готували впродовж року, і в ній брали участь пацієнти лікарні, медичні працівники та професфйні актори.

Завідувач кафедри психіатрії та психотерапії факультету післядипломної освіти Лвівського національного медичного університету імені Д. Галицького, головний лікар Львівської обласної психіатричної лікарні Олександр ФІЛЬЦ зазнвчив: – «Метод арт-терапії для психічно неврівноважених хворих застосовували ще у Давній Греції. Наш театр був створений 16 років тому. Арт-терапія дуже важливою для таких пацієнтів і ще важливіше те, що поруч з ними у спектаклі беруть участь здорові люди. Така терапія відкриває пацієнтів, дає їм змогу увійти до системи нормальних емоційних стосунків. Тому, майже ніхто з учасників вистави (пацієнтів) давно не лежить у лікарні, вони лікуються амбулаторно. Це і є пряма соціалізація».

Проект «Мистецтво, що об’єднує всіх!» реалізується за підтримки Міністерства охорони здоров’я України, посольства Великої Британії в Україні та громадських організацій.

Його мета – привернути увагу громадськості до потреб десоціалізованих членів суспільства – психоневрологічних хворих та допомогти їм у питаннях реабілітації та соціальної адаптації.

Після презентації проекту експерти з питань психіатрії, на круглому столі, що відбувся в рамках проекту «Мистецтво, що об’єднує всіх!» поділилися досвідом застосування арт-терапії. На офіційному сайті Міністерства охорони здоров’я одночасно відбувалась онлайн-трансляція заходу. Завдяки цьому він був доступний для представників усіх регіональних департаментів охорони здоров’я.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49600

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3400

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6577

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді