Нині в Україні не вистачає 40 тисяч лікарів

Заступник Міністра охорони здоров’я України Роман БОГАЧЕВ розповів про необхідні умови ефективного управління в системі охорони здоров’я. Окрема увага була приділена рушійній силі й виконавцю будь-яких перетворень — персоналу.

Менеджмент — одна з важливих складових управління системою охорони здоров’я. Про це сьогодні у своєму виступі зазначив Роман БОГАЧЕВ, заступник Міністра охорони здоров’я України.

Посадовець зазначив, що одним з основних компонентів менеджменту системи охорони здоров’я є забезпечення процесу лікування. Простіше кажучи — забезпечення якісної медичної допомоги, що буде контролюватися на державному рівні. Саме для цього розроблена система галузевого моніторингу виконання уніфікованих протоколів та Інструменти управління якістю медичної допомоги.

Окрему увагу Роман БОГАЧЕВ присвятив медичним працівникам, наголосивши, що — «Не можна досягнути ефективного управління, не приділяючи увагу рушійній силі й виконавцю будь-яких перетворень — персоналу».  За словами заступника Міністра охорони здоров’я в Україні не вистачає близько 40 тисяч лікарів. Більше того, у вітчизняній медичній галузі працює близько 25% людей пенсійного віку і біля 15% людей передпенсійного віку, тобто з кожним роком кадровий дефіцит буде зростати. «Тому перед державою стоїть важливе завдання — підготовка кваліфікованих медичних кадрів та проведення масштабних заходів для закріплення кваліфікованих працівників у галузі» — зазначив доповідач.

Планування та контроль — ще одні необхідні умови ефективного державного управління в системі охорони здоров’я. І в цьому контексті рушійною силою має стати розвиток інформаційних систем в медичній галузі, основними етапами якого нині є розробка плану інформатизації, підготовка належної нормативної бази та розробка типових рішень і стандартів, впровадження інформаційних технологій та навчання медичного персоналу роботі з інформаційними системами.

Детальніше про інформатизацію галузі охорони здоров’я та медсестринської справи читайте у вересневому номері журналу «Довідник головної медичної сестри».

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50638

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3457

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6881

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді