Нові нормативні документи щодо організації системи лікувального харчування

Набрали чинності Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я та норми харчування хворих різних відділень.

Сьогодні, 4 лютого 2014 року, набирає чинності наказ Міністерства охорони здоров’я України «Про удосконалення організації лікувального харчування та роботи дієтологічної системи в Україні» від 29.10.2013 № 931 (далі — Наказ).

Наказом затверджено Порядок організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я, який визначає систему лікувального харчування, що складається з принципів та методології організації харчування хворих у закладах охорони здоров’я державної та комунальної форм власності.

Загальне керівництво лікувальним харчуванням у закладі охорони здоров’я здійснює головний лікар, а за його відсутності — заступник головного лікаря з лікувальної роботи. Медична рада закладу охорони здоров’я здійснює:

  • координацію організації лікувального харчування;
  • удосконалення організації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я;
  • впровадження нових принципів і технологій лікувального харчування;
  • затвердження дієт, різних категорій специфічних продуктів харчування (функціональних продуктів харчування, збагачених продуктів, дієтичних добавок тощо), що підлягають впровадженню у цьому закладі охорони здоров’я;
  • контроль за організацією лікувального харчування та аналіз ефективності дієтотерапії при різних захворюваннях.

Для оптимізації лікувального харчування у закладах охорони здоров’я створюють групи нутріціологічної підтримки, до яких входять: лікар, який веде хворого відповідно до основного захворювання, лікар-дієтолог, інші лікарі-спеціалісти (за потреби).

Окремо Наказом затверджено Систему лікувального харчування та норми харчування хворих загальних, дитячих, пологових, онкологічних, гастроентерологічних відділень. 

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
50620

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3457

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6876

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді