У 2016 році наберуть чинності Гігієнічні вимоги до дієтичних добавок

Визначено вимоги виробництва, етикетування та реалізації дієтичних добавок. Також затверджено перелік та форми вітамінів і мінералів, що можуть використовуватись у виробництві дієтичних добавок.

Міністерство охорони здоров’я України (МОЗ) затвердило Гігієнічні вимоги до дієтичних добавок (далі — гігієнічні вимоги). Це регламентується наказом МОЗ від 19.12.2013 № 1114 (далі — Наказ).

Ці гігієнічні вимоги застосовуються до дієтичних добавок та не можуть буди застосовані до лікарських засобів, функціональних харчових продуктів та харчових продуктів для спеціального дієтичного споживання.

Для виробництва дієтичних добавок можуть використовуватися вітаміни і мінерали, перелік та форми яких наведено в додатках до Наказу. Також, дієтичні добавки, що вводяться в обіг, повинні бути належним чином етикетовані для полегшення можливості їх простеження через відповідну документацію або інформацію в установленому законодавством порядку.

В етикетуванні дієтичних добавок слід зазначати:

  • назву харчового продукту — «дієтична добавка»;
  • назву категорій окремих поживних або інших речовин, що характеризують продукт або які вказують на походження таких окремих поживних або інших речовин;
  • кількість (порцію) дієтичної добавки, рекомендовану для щоденного споживання;
  • попередження не перевищувати зазначену рекомендовану кількість (порцію) для щоденного споживання;
  • вказівку про те, що дієтичні добавки не слід використовувати як заміну повноцінного раціону харчування;
  • застереження про те, що продукт потрібно зберігати в недоступному для дітей місці.

Етикетування і реклама дієтичних добавок не повинні містити вислови щодо можливої лікувальної дії, втамування болю; листи подяки, визнання, поради, якщо вони пов’язані з лікуванням чи полегшенням умов перебігу захворювань, а також посилання на таку інформацію; вислови, які спричиняють чи сприяють виникненню відчуття негативного психологічного стану; будь-яких прямих або у завуальованій формі тверджень про те, що повноцінний раціон харчування не може забезпечити отримання необхідної для організму людини кількості поживних речовин.

Наказ вступає в дію з 25 січня 2016 року. 

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49411

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3394

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6520

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді