Олег МУСІЙ: «В основі нової системи охорони здоров’я — прозорі тендерні закупівлі, референтні ціни та зміна системи управління»

14 травня 2014 року Міністр охорони здоров’я України Олег МУСІЙ поділився першими результатами діяльності Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та змінами, які будуть здійснені у межах програми «100 днів — 100 кроків».

14 травня 2014 року Міністр охорони здоров’я України Олег МУСІЙ поділився першими результатами діяльності Міністерства охорони здоров’я України (МОЗ) та змінами, які будуть здійснені у межах програми «100 днів — 100 кроків».

Зокрема, мова йшла про пріоритетність профілактичної складової у системі охорони здоров’я. За словами Міністра охорони здоров’я України це, по-перше, вигідно з економічної точки зору, а по-друге — це дозволить формувати культуру здорового способу життя в Україні.

Також, Олег МУСІЙ зазначив про зміни у системі управління охорони здоров’я. Планується передача управлінських функцій від Міністерства до професійного самоврядування (лікарського самоврядування, сестринських та фармацевтичних провізорів) та переходу всіх суб’єктів ринку на самоуправління. Зміни торкнуться також підготовки кадрів: МОЗ пропонує перехід на резентуру (3 рівні практики для випускників медичних ВУЗів), що відповідає 6-9 рокам практики після закінчення навчального закладу.

З приводу ціноутворення на лікарські засоби, Олег МУСІЙ зазначив, що система референтного ціноутворення дозволить встановлювати обмеження на ціни лікарських засобів. Для подолання корупції в структурах охорони здоров’я МОЗ також має намір перейти на електронні торги у відкритому доступі. Невід’ємною частиною нової системи стане запровадження загальнообов’язкової системи медичного страхування.

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
49379

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3389

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6509

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді