Заробітна плата медичної сестри в 2024 році

Автор
Експертна редакція порталу
З'ясуйте, якою має бути зарплата медсестри в 2024 році відповідно до чинної постанови КМУ

Із 1 січня 2023 року медичні сестри державних ЗОЗ і КНП отримують заробітну плату на рівні не менше 13 500 грн. Такий розмір визначає постанова КМУ  «Деякі питання оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації державних та комунальних закладів охорони здоров’я» від 13.01.2023 № 28 (далі — Постанова № 28).

Увага! У 2024 році Постанова № 28 залишається чинною, до нових змін у законодавстві.

Розглянемо детальніше, яка зарплата медсестри в Україні та які гарантії в оплаті праці має медична сестра.

Зарплата медсестри: нормативні документи

Спочатку перерахуймо нормативні акти, що визначають, яка зарплата в медсестри.

КНП керуються Господарським кодексом України (ГК) та самостійно визначають структуру, штатну чисельність і систему оплати праці для своїх працівників. Рівень зарплат медичних працівників КНП, зокрема й зарплата медсестри, залежить:

Якщо на перші три чинники медпрацівники навряд чи можуть вплинути, то розроблювати, обговорювати та приймати колдоговір має змогу весь трудовий колектив. Адже НСЗУ не встановлює заробітні плати в медзакладах, а лише оплачує надані медичні послуги за договором.

Хоча Постанова № 28 вносить зміни в додаток 3 Типової форми договору про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій, затвердженої постановою КМУ від 25.04.2018 № 410. Ідеться про нові зобов’язання надавача медичних послуг щодо забезпечення належного рівня надання таких послуг за договором.

Надавач медпослуг відтепер повинен виплачувати заробітні плати медсестрам у розмірі, не меншому ніж 13 500 грн. НСЗУ має контролювати виконання цієї вимоги. Максимальних розмірів заплат НСЗУ не встановлює.

Увага! КНП самостійно визначає у колективному договорі форми й системи оплати праці своїх працівників. Такий документ має чітко визначати порядок встановлення й розміри зарплат, премій та інших надбавок у колективі.

КНП має право використовувати будь-яку систему оплати праці й не зобов’язане керуватися наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 № 308/519.

Медичним працівникам оплачують працю за фактично відпрацьований час, виходячи з посадового окладу, і враховують підвищення, доплати та надбавки, що встановлюють у колективному договорі.

Отже, зарплата медсестри після реформи залежить від освіти, займаної посади та кваліфікаційної категорії, яку одержують за підсумками атестації

На які гарантії в оплаті праці має право медсестра

Роботодавець, який укладає трудовий договір з медичним працівником, має забезпечити йому належні й безпечні умови праці, її оплату, не нижчу від визначеного законом мінімального розміру, та інші визначені законом соціальні гарантії (ст. 54 ГК).

Мінімальна зарплата є державною мінімальною гарантією для всіх підприємств, установ, організацій, фізичних осіб, які використовують працю найманих працівників, — за будь-якою системою оплати праці. Мінімальна зарплата охоплює більшість доплат, надбавок, інших компенсаційних і заохочувальних виплат.

В 2024 році заплановано поетапне підвищення мінімальної заробітної плати з 01 січня та з 1 квітня:

Період

Мінімальна зарплата — 2024

в місячному розмірі

в погодинному розмірі

січень-березень

7100,00

42,60

квітень-грудень

8000,00

48,00

Це рівень, нижче якого оплачувати роботу медсестрам законодавство забороняє. Разом із тим, згідно вимог Постанови № 28 медсестрам повинні нараховувати заробітну плату в розмірі не менше 13 500 грн за повністю виконану місячну (годинну) норму праці.

Постанова № 28 не визначає, які надбавки та доплати входять у цю суму. Тож слід вважати, що мінімальна заробітна плата медсестри з усіма підвищеннями, доплатами, надбавками та преміями не повинна бути меншою за 13 500 грн.



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді