Надбавки медпрацівникам в зоні бойових дій за Постановою № 928: розмір, умови виплати

На надбавки за постановою КМУ від 25.08.2023 № 928 мають право медпрацівники ЗОЗ у зоні можливих та активних бойових дій, що фінансуються з держбюджету. З'ясуйте умови та розмір виплат

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, визначає Мінреінтеграції (наказ Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309). 25 серпня 2023 року КМУ затвердив постанову «Деякі питання оплати праці працівників підприємств, установ, закладів та організацій під час воєнного стану» № 928 (далі — Постанова № 928). Наразі документ діє в редакції постанови КМУ від 29.12.2023 № 1414.

Як спланувати штат та оплатити роботу медпрацівників

Постановою № 928 КМУ запровадив із 1 вересня 2023 року на час воєнного стану виплату щомісячної надбавки за роботу з особливими умовами праці працівникам установ, закладів та організацій, що фінансуються з державного бюджету, які безпосередньо виконують обов’язки та завдання в зоні можливих та активних бойових дій. Постанова № 928 стосується бюджетників, зокрема й медичних працівників, які працюють у ЗОЗ, що фінансуються з держбюджету, а не отримують кошти від НСЗУ за договорами про медичне обслуговування населення.

Граничний розмір надбавки становить:

  • 50% посадового окладу — на територіях можливих бойових дій, включених до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих рф, затвердженого наказом Мінреінтеграції, для яких не визначена дата припинення можливості бойових дій;
  • 100% посадового окладу — на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій (п. 1 Постанови № 928);
  • 200% посадового окладу — на територіях активних бойових дій, включених до переліку територій, для яких не визначена дата завершення бойових дій, працівникам, які виконують роботу під час інтенсивних обстрілів, в розрахунку на місяць пропорційно робочим дням, коли відбувалися обстріли (пп. 3 п. 1 Постанови № 928).

Під час обчислення розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру враховують основну, додаткову заробітну плату, інші заохочувальні та компенсаційні виплати (абз. 5 п. 1 Постанови № 28).

Тож надбавки за Постановою № 928 будуть входити до мінімального розміру оплати праці медичних, фармацевтичних працівників та фахівців з реабілітації, визначеного Постановою № 28. А для всіх інших категорій працівників — до складу мінімальної заробітної плати, передбаченої законом про Державний бюджет України на відповідний рік.

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді