Профілактика гострих кишкових інфекцій: випускаємо санбюлетень

Міністерство охорони здоров’я нагадує про заходи профілактики гострих кишкових інфекцій, пік яких зазвичай припадає на спекотну пору року.

Підвищена температура довкілля сприяє поширенню збудників, які викликають захворювання на кишкові інфекції. До організму такі збудники потрапляють в основному з інфікованою водою, зіпсованими та неякісними харчовими продуктами або контактно-побутовим шляхом через брудні руки.

Елементарне недотримання правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових страв, вживання неякісних харчових продуктів може стати причиною виникнення гострих кишкових інфекцій.

Аби уникнути кишкової інфекції, МОЗ рекомендує:

  • дотримуватися правил особистої гігієни;
  • ретельно мити руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування вбиральні;
  • мити та тримати у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі;
  • користуватися індивідуальним посудом;
  • запобігати проникненню комах та тварин до приміщень, де відбувається приготування їжі та зберігаються продукти харчування;
  • регулярно мити та обдавати окропом дитячий посуд та іграшки;
  • окремо готувати і зберігати сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м'ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
  • для обробки сирих продуктів використовувати окремі кухонні прилади (ножі, обробні дошки тощо);
  • добре прожарювати або проварювати продукти, особливо м'ясо, птицю, яйця і рибу;
  • дотримуватися відповідного температурного режиму при зберіганні харчових продуктів (не залишати приготовані харчові продукти при кімнатній температурі більш ніж на 2 години);
  • використовувати безпечну воду, не пити воду з неперевірених джерел;
  • вживати бутильовану воду, у разі неможливості придбання бутильованої води використовувати охолоджену кип’ячену воду;
  • використовувати продукти харчування, оброблені з метою підвищення їх безпеки, наприклад пастеризоване молоко;
  • мити та обдавати окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
  • не вживати продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі тільки свіжі харчові продукти;
  • при транспортуванні і зберіганні харчових продуктів використовувати чисту упаковку (поліетилен, контейнери для харчових продуктів тощо);
  • не купувати продукти харчування у випадкових осіб або в місцях несанкціонованої торгівлі;
  • не давати маленьким дітям некип'ячене розливне молоко, сирі яйця тощо;
  • не купатися в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникати заковтування води під час купання;
  • уникати контактів з особами, які мають ознаки інфекційного захворювання;
  • при появі симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, інтоксикація, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) своєчасно звертатися за медичною допомогою. Самолікування може призвести до значних ускладнень.

Зазначені рекомендації щодо профілактики гострих кишкових інфекцій можна використати для випуску в медичному закладі санітарного бюлетеня.

За інформацією офіційного порталу МОЗ України

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

П’ять принципів роботи з відходами: пам’ятка

Дотримуйтесь принципів безпечної роботи з медичними відходами, вони допоможуть зберегти довкілля та уникнути штрафів. Скачайте пам’ятку та послуговуйтесь нею в роботі
1259

Санітарний бюлетень: пам'ятка щодо створення

Жанр санітарного бюлетеня характерний лише для закладів охорони здоров’я, однак медичні працівники часто не знають, як його оформити і які теми обрати. Тож читайте коротку інструкцію, як розробити санітарний бюлетень, як писати для нього текст та експонувати
9041

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді