Паліативна допомога: три зміни з нового наказу МОЗ

UA RU
Нові форми взаємодії з паліативними пацієнтами, нові обов’язкові документи та підвищена увага до дітей. Такі основні зміни в організації паліативної допомоги МОЗ затвердило новим наказом. Розберіться, як це вплине на роботу вашого закладу
Зміст статті:
Організація роботи Інклюзія та волонтерство Документи Увага до дітей

 

 

 

В основу як стаціонарної, так і амбулаторної паліативної допомоги МОЗ відтепер вкладає мультидисциплінарний підхід, що передбачає роботу мультидисциплінарної команди. Вона працює згідно з Планом спостереження пацієнта, що потребує паліативної допомоги. Про це йдеться в Порядку надання паліативної допомоги, затвердженому наказом МОЗ «Про удосконалення організації надання паліативної допомоги в Україні» від 04.06.2020 № 1308. Однак План спостереження — це не єдиний новий документ, який мають заповнювати медпрацівники.

Далі поговоримо про основні зміни, які запроваджує МОЗ Порядком № 1308.

NB! Пунктом 2 Наказу № 1308 МОЗ скасувало свій наказ «Про організацію паліативної допомоги в Україні» від 21.01.2013 № 41.

✅✅✅ Паліативна допомога за Програмою медичних гарантій у 2021 році

Організація роботи

Паліативну допомогу надають заклади охорони здоров’я незалежно від форми власності та підпорядкування, а також фізичні особи-підприємці (ФОП), які мають ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики. Якщо плануєте надавати паліативну допомогу стаціонарно — отримайте ще й ліцензію на провадження господарської діяльності з обігу наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.

Завдання, складові і принципи паліативної допомоги

 

Із пацієнтом, який потребує паліативної допомоги, працює мультидисциплінарна команда. Її склад залежить від стану пацієнта, обсягів допомоги та розміру території обслуговування.

Основне завдання членів мультидисциплінарної команди — покращувати якість життя пацієнта та членів його сім’ї та/або інших осіб, що за ним доглядають. Для цього команда намагається якнайраніше виявляти, оцінювати та лікувати біль, супутні симптоми й ускладнення, а також розв’язувати фізичні, психологічні, духовні та соціальні проблеми пацієнта.

Паліативна допомога передбачає чотири основні складові:

  • медична — симптоматична терапія й лікування хронічного больового синдрому, а також запобігання йому, медикаментозна терапія, надання ефективного знеболення
  • соціальна, зокрема надання соціальної послуги паліативного догляду
  • духовна
  • психологічна

Паліативна допомоги ґрунтується на принципах:

  • доступності
  • планування
  • безперервності та наступності

Останні принципи здійснюйте відповідно до побажань пацієнта і з урахуванням етичного і гуманного ставлення до пацієнта та членів його сім’ї, інших осіб, що доглядають за пацієнтом.

Структура мережі

Усі установи, заклади, служби та ФОП, які надають паліативну допомогу, на всіх рівнях медичної допомоги на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці, утворюють регіональну мережу паліативної допомоги (п. 3 розд. IV Порядку № 1308). Один із закладів, що надає спеціалізовану паліативну допомогу, визначають центром координації цієї мережі.

Для надання паліативної допомоги у стаціонарних умовах, що забезпечують цілодобове медичне спостереження та лікування, створюйте лікарні «Хоспіс», відділення (палата, ліжко, за умови залучення мультидисциплінарної команди), мультидисциплінарні команди.

Лікарня «Хоспіс» — це заклад охорони здоров’я стаціонарного типу, який надає спеціалізовану паліативну допомогу, консультативні послуги пацієнтам та членам їх сімей, іншим особам, що доглядають за пацієнтами, медичним працівникам інших закладів охорони здоров’я або установ соціального захисту населення.

Також як окрему юридичну особу, або як структурний підрозділ у закладах охорони здоров’я, або як ФОП можна створювати:

  • відділ мобільної паліативної допомоги — надає загальну та/або спеціалізовану паліативну допомогу в амбулаторних умовах, в місцях перебування пацієнтів, а також консультує та психологічно підтримує членів їх сім’ї, консультує медпрацівникам інших закладів або працівників установ соціального захисту населення
  • відділ мобільної респіраторної підтримки — надає спеціалізовану паліативну допомогу пацієнту, який потребує проведення штучної вентиляції легенів в амбулаторних умовах, вдома, за місцем перебування, та консультує членів сімей
  • кабінет лікування хронічного болю та паліативної допомоги — надає паліативну допомогу, поліпшує доступність та забезпечує протибольову терапію пацієнту з поширеними формами злоякісних новоутворень та хронічним больовим синдромом неонкологічного походження; діагностує біль, надає консультації

Паліативну допомогу окремим категоріям пацієнтів надають:

  • хворим на відкриті форми туберкульозу — спеціалізовані заклади
  • хворим із тяжкими психічними розладами — заклади з надання психіатричної допомоги
  • у випадках невідкладних станів — Центр екстреної медичної допомоги і медицини катастроф 

Паліативна допомога: три зміни з нового наказу МОЗ

Чи потрібна окрема ліцензія для відділення хоспісу в складі КНП

Інклюзія та волонтерство

Заклади охорони здоров’я забезпечують умови вільного доступу до приміщень та їх використання для маломобільних осіб відповідно до ДБН В.2.2-40:2018 «Інклюзивність будівель та споруд». Для цього облаштовують:

  • одно- або двомісні палати для пацієнтів на перших поверхах будівлі із власними санітарними кімнатами
  • кімнати для надання соціальної та психологічної допомоги пацієнтам та членам їх сімей;
  • кімнату для прощання з померлим (холодна кімната)
  • кімнату для приватного спілкування
  • кімнату для релігійних заходів для представників визнаних в Україні церков та релігійних організацій, відповідно до потреб пацієнта
  • кімнату психологічного розвантаження персоналу
  • інші приміщення за потребою

Також забезпечте можливість вільно пересуватися, прогулюватися, приймати відвідувачів у зручний для пацієнта час. Якщо розміщуєте палати пацієнтів на поверхах вище другого, установіть ліфти.

Для пацієнтів із порушеннями слуху або мовлення залучіть перекладачі жестової мови на договірних умовах (абз. 2 п. 13 розд. IV Порядку № 1308).

До надання паліативної допомоги можете залучити волонтерів. Необхідну кількість визначте самостійно. Із волонтерами працює координатор — відповідальний спеціаліст закладу.

Залучені волонтери мають пройти підготовку та інструктаж із питань надання паліативної допомоги, а заклад, що їх залучив, — реєструвати та регулярно оцінювати їх діяльність, обговорювати її результати, а також організовувати безперервне навчання волонтерів.

 

Документи

Порядок № 1308 конкретизував, які саме документи мають заповнювати медичні працівники та сам пацієнт, щоб отримати паліативну допомогу. Розглянемо їх детальніше.

Медичні

Пістава для того, щоб госпіталізувати або прийняти пацієнта на медичне обслуговування — направлення лікуючого лікаря або особисте звернення пацієнта. Відтак він має підписати інформовану добровільну згоду на проведення діагностики, лікування та на проведення операції і знеболення.

Паліативну допомогу надавайте пацієнту відповідно до критеріїв визначення пацієнта, що потребує паліативної допомоги, Форма цього документа затверджена як додатки 2 і 3 (для пацієнта дитячого віку) до Порядку № 1308.

Щоб визначити план та обсяг надання паліативної допомоги, заклад охорони здоров’я складає план спостереження пацієнта, що потребує паліативної допомоги (далі — План спостереження). Його форма затверджена як додаток 1 до Порядку № 1308. Цей документ складайте у двох примірниках.

NB! Регулярно переглядайте План спостереження, зокрема у разі зміни клінічного стану пацієнта або його побажань.

Під час виписки один примірник Плану спостереження залиште у медичній обліковій документації, а другий видайте пацієнту або його законному представнику. Також видайте епікриз із медичної картки стаціонарного хворого.

Пацієнту, який має продовжувати приймати препарати наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів, при виписці випишіть рецепт на спеціальному рецептурному бланку форми № 3 (ф-3). Обов’язково внесіть запис про призначення препарату в медичну карту пацієнта.

NB! Відомості про пацієнтів, яким надається паліативна допомога, мають бути відображені в електронній системі охорони здоров’я.

 

План спостереження пацієнта, що потребує палітивної допомоги

Паліативна допомога: три зміни з нового наказу МОЗ

Скачати

Соціальні

Лікуючий лікар інформує пацієнта та/або його законного представника про можливість звернутися до місцевого органу виконавчої влади або органу місцевого самоврядування, щоб отримати соціальні послуги паліативного догляду. Для цього треба написати звернення (заяву) потенційного отримувача такої послуги, та/або члена його сім’ї, та/або законного представника отримувача соціальної послуги до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення обласних, Київської та Севастопольської міських держаних адміністрацій, районних, у містах Києві та Севастополі державних адміністрацій або органу місцевого самоврядування.

За цією заявою лікуючий лікар або соціальний працівник (соціальний робітник), що надаватиме паліативну допомогу у складі мультидисциплінарної команди, звертається до структурного підрозділу з питань соціального захисту населення за місцем проживання/перебування пацієнта. Відтак соціальні послуги можуть надати за рахунок бюджетних коштів.

✅✅✅  Періодичні профілактичні медичні огляди учнів: графік, направлення, список лікарів

Увага до дітей

Пацієнтом дитячого віку Порядок № 1308 визначає осіб віком від народження до 18 років. Паліативну допомогу їм надавайте згідно з Планом спостереження пацієнта дитячого віку, що потребує паліативної допомоги (далі — План спостереження пацієнта дитячого віку). Його форма затверджена як додаток 4 до Порядку № 1308.

 

Під час організації паліативної допомоги пацієнтам дитячого віку перевагу віддавайте організаційним формам, які дають змогу надавати паліативну допомогу вдома із залученням членів сімей або законних представників дитини (п. 4 розд. V Порядку № 1308). При цьому заклад охорони здоров’я може надавати членам її родини/законним представникам необхідні лікарські засоби та вироби медичного призначення, навчати батьків або законних представників дитини, як працювати з обладнанням, яке вони застосовуватимуть удома, та навичкам догляду за пацієнтом дитячого віку.

Якщо змінився стан пацієнта або необхідно провести обстеження, хірургічні втручання, лікувати гострі стани, направте пацієнта до спеціалізованих закладів охорони здоров’я. Звісно, за згодою пацієнта дитячого віку та/або згодою його законного представника. Один із таких закладів — Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги дітям. Він забезпечує потреби дітей у паліативній допомозі та надає консультативну, соціально-психологічну, інформаційну та амбулаторно-консультативну допомогу щодо паліативної допомоги законним представникам дитини та особам, що беруть участь у догляді за дитиною, дітям з інвалідністю, дітям з порушеннями розвитку, дітям, які мають невиліковні прогресуючі захворювання.

NB! Якщо дитина отримує допомогу стаціонарно, вона має право спільно перебувати з членами сім’ї, незалежно від стану здоров’я, до завершення життя (п. 5 розд. V Порядку № 1308).

Коли пацієнт досягне 18-річного віку, його зазвичай направляють до закладу охорони здоров’я, що надає паліативну допомогу дорослому населенню. Однак з огляду на стан пацієнта, його мобільність, наявність у адміністративно-територіальній одиниці (госпітальному окрузі) служб паліативної допомоги для дорослого населення та за рішенням керівника закладу, пацієнт може продовжувати отримувати паліативну допомогу в дитячому закладі охорони здоров’я. 

 



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді