Клінічні дослідження в Україні: оформлення договорів і формування бюджету

21 жовтня 2013 в Києві відбувся семінар, присвячений темі «Клінічні дослідження в Україні: оформлення договорів і формування бюджету». Особливу увагу було приділено питанню клінічних досліджень в Україні та пов’язаних з цим фінансово-податкових аспектів.

21 жовтня 2013 року в Києві відбувся семінар, присвячений темі «Клінічні дослідження в Україні: оформлення договорів і формування бюджету». Організатори семінару:  Адвокатське об’єднання Arzinger  та Європейська Бізнес Асоціація. У заході взяли участь представники напряму «Експертус Охорона здоров’я», представники лікувально-профілактичних та наукових установ, фармацевтичних компаній, контрактних дослідницьких організацій та інших сторін, задіяних у процесі організації та проведення клінічних досліджень.

Понад 100 учасників, які взяли участь у семінарі, отримали актуальну інформацію про тенденції розвитку галузі клінічних досліджень в Україні та світі, а також рекомендації щодо договірного оформлення і формування бюджету клінічних досліджень.

Експерти підкреслили, що проведення міжнародних клінічних досліджень має ряд переваг, як, в першу чергу, для пацієнтів, лікувально-профілактичних установ, медиків, так і для держави в цілому. Було зазначено, що більшість західних країн докладають зусиль щодо збільшення привабливості країни для спонсорів клінічних досліджень. Наприклад, в Бельгії діє державна програма підтримки науково-дослідної діяльності, а у Великобританії створено Інститут з клінічних досліджень. У Португалії, Іспанії та Австрії в 2013 році були прийняті нові закони, які значно покращують процедури проведення клінічних досліджень на території цих держав, а також скорочують терміни для проходження реєстрації та ввезення препаратів.

Особливу увагу було приділено питанню клінічних досліджень в Україні та пов’язаних з цим фінансово-податкових аспектів. Також доповідачі надали практичні рекомендації з приводу належної організації цих процесів.

Було зазначено, що головними проблемами договірного оформлення клінічних досліджень є відсутність методики витрат лікувально-профілактичних установ, питання нарахування ПДВ на незареєстровані лікарські засоби.

Найбільшу увагу було приділено питанням предмету договорів і зобов’язань сторін, а також іншим важливим положенням договорів.

На завершення семінару організатори закликали присутніх задавити питання на обговорення і висловили готовність відстоювати інтереси сторін, задіяних у процесі організації та проведення клінічних досліджень в Україні.

Ознайомтесь з методичними матеріалами семінару:

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6233

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22013

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4787

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді