Держава компенсує до 90% вартості ліків від гіпертонії

Нововведення у межах Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

Ліки від гіпертонії стали доступнішими. Про під час вчорашнього брифінгу повідомила директор Департаменту раціональної фармакотерапії та супроводження державної формулярної системи Державного експертного центру МОЗ України Тетяна ДУМЕНКО.

Вона розповіла про нововведення, що відбулись у межах Пілотного проекту з впровадження державного регулювання цін на лікарські засоби для лікування осіб з гіпертонічною хворобою.

По-перше, лікарські засоби від гіпертонії поділять на три групи: до першої будуть належати ті препарати, 90% вартості яких буде відшкодовуватись; до другої групи будуть належати лікарські засоби, які підлягають частковому відшкодуванню; до третьої — ті ліки, вартість яких не відшкодовується.

По-друге,  перелік ліків на які поширюється дія Пілотного проекту був доповнений комбінованими ліками (Еналаприл, Лізиноприл, Бісопролол, Метопролол, Небіволол, Амлодипін,Ніфедипін).

Окрім цього, були встановлені надбавки на ліки від гіпертонії. Відтепер надбавки на оптово-відпускні ціни не перевищуватимуть 10%, а на роздрібні — не вище 25% від закупівельної ціни.

Тетяна ДУМЕНКО також зазначила, що рецепт на придбання ліків за зниженими цінами може виписати дільничний лікар чи сімейний терапевт.

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6271

Туга пов’язка для зупинення кровотечі: алгоритм накладання

Тиснуча пов'язка — дієвий засіб зупинки венозної кровотечі, також вона дає змогу зменшити втрати артеріальної крові. Збережіть алгоритм накладання пов'язки та викорисовуйте для допомоги пацієнтам
22109

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4802

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді