ЦКПХ оновлюють плани реагування на потенційні випадки холери в регіонах

До 01.06.2024 ЦКХП мають актуалізувати регіональні плани реагування на потенційні випадки холери, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ і ВООЗ

ЦКПХ оновлюють плани реагування на потенційні випадки холери в регіонах

У межах підготовки до сезону посиленого спостереження за холерою центри контролю та профілактики хвороб (далі — ЦКХП) у кожній області актуалізовують регіональні плани реагування на ймовірні випадки або спалах холери. Про це йшлося на підготовчій нараді за участі заступника міністра охорони здоров’я України Ігоря Кузіна з керівниками обласних ЦКПХ і фахівцями ЦГЗ.

Нові вимоги до інфекційного контролю: пройти курс

За словами заступника міністра, з огляду на збільшення кількості випадків холери у світі, МОЗ посилює національну систему епіднагляду та реагування. Епідеміологічний нагляд за холерою в Україні впродовж року — безперервний, додатково до нього в період із 1 червня до 1 жовтня міністерство впроваджує посилений сезон спостереження. Тож до 01.06.2024 ЦКХП мають актуалізувати регіональні плани реагування, враховуючи оновлені рекомендації МОЗ і ВООЗ.

Зокрема, фахівці ЦКПХ мають:

  • переглянути чинні «маршрути пацієнта» та алгоритми дій медиків у разі випадків холери чи потенційних спалахів;
  • актуалізувати дані щодо «незнижувального запасу» лікарських засобів: антибіотиків, регідратаційних розчинів, дезінфектантів на рівні областей у медзакладах для госпіталізації хворих;
  • забезпечити і підготувати лабораторну мережу області.

За чинними рекомендаціями кожен випадок гострої кишкової інфекції з тяжким перебігом підлягає окремому лабораторному дослідженню. Для цього ЦКХП оснащені спеціалізованим лабораторним обладнанням і реагентами.

Окрім обстеження хворих із підозрою на холеру, фахівці ЦКПХ проводять дослідження зразків довкілля: моніторинг проб води, стічних вод, прісної та морської води. Така комплексна система дає змогу своєчасно виявити випадки підозри на холеру та забезпечити контроль за епідситуацією на рівні країни, а в разі загрози — «активувати» систему реагування та локалізувати спалах. 

На рівні кожної області ЦКХП протягом року проводять заходи щодо недопущення виникнення та розповсюдження холери. Зокрема, реалізують комплексні та оперативні плани реагування та діагностики, працюють оперативні протиепідемічні та дезінфекційні бригади. 

Раніше КМУ затвердив порядок інформування населення щодо біобезпеки та біологічного захисту.

За матеріалом Експертус Медзаклад

Як медпрацівнику захиститися від звинувачень пацієнта

Статті за темою

Усі статті за темою

Радіаційна загроза: як підготуватися й уберегтися

26 квітня — річниця техногенної екологічно-гуманітарної катастрофи на Чорнобильській АЕС. З'ясуйте, як підготуватися до можливої радіаційної аварії, які існують ризики й протипоказання йодної профілактики?
3391

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
6519

Гемофілія: симптоми, класифікація, лікування

Клінічні прояви, класифікація, діагностика та лікування: до Всесвітнього дня гемофілії 17 квітня читайте та скачуйте протокол медичної допомоги при цьому захворюванні
4907

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді