Українські лікарні забезпечені генераторами і можуть працювати в умовах знеструмлення

Медичні заклади по всій країні мають необхідне обладнання для роботи в умовах знеструмлення. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, а також міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко

MOZ.jpeg

МОЗ повідомило, що зараз українські лікарні забезпечені понад 11 тисячами генераторів для безперебійного електроживлення. Понад три тисячі генераторів доставили до медзакладів за час повномасштабної війни. 

МОЗ наголосило: при аварійних відключеннях світла енергетичне обладнання спрацьовуватиме та постачатиме напругу в мережу. Таким чином медзаклади зможуть продовжувати функціонувати, а лікарі надаватимуть медичну допомогу пацієнтам. Наявність у лікарні зі стаціонарним відділенням щонайменше одного генератора є умовою для її контрактування із НСЗУ. Крім того, лікарні мають бути забезпечені запасом пального на 120 годин роботи.  

Ще одним важливим питанням є забезпечення лікарень системами автономного водо- і теплопостачання. Зокрема, частина лікарень мають власні свердловини та котельні, що робить їх ще більш стійкими. 

Також для забезпечення автономної роботи частина лікарень мають станції супутникового інтернету «Starlink». Тому у разі критичних ситуацій, коли відсутня електроенергія і є перебої із мобільною мережею, лікарні зможуть залишатися на звʼязку. 

Крім того, лікарні оснащуються альтернативними та екологічними джерелами електроенергії — сонячними панелями та акумуляторами.

Забезпечення українських лікарень альтернативними джерелами електроенергії та їх підсилення триватиме й надалі, щоби медзаклади бути готові до викликів та могли ефективно працювати за будь-яких умов. На цьому наголосили прем'єр-міністр України Денис Шмигаль та міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

За матеріалами МОЗ

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Статті за темою

Усі статті за темою

План реагування закладу охорони здоров’я на надзвичайні ситуації: зразок

Завантажте зразок плану реагування ЗОЗ на надзвичайні ситуації. Документ допоможе встановити порядок дій і призначити відповідальних щодо проведення робіт з попередження та ліквідації надзвичайних ситуацій
8795

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді