Антитютюновий законопроект обговорювали під час круглого столу

«Сьогодні в країнах ЄС понад 700 тис. осіб помирає щорічно від хвороб, викликаних споживанням тютюну. Ціна цих втрат для суспільства складає 544 млрд. євро, що у 4 рази перевищує загальну ринкову вартість усієї тютюнової індустрії».

Про це зазначила експерт з адвокації Smoke-Free Partnership д-р Анка Тома Фрідлендер під час круглого столу «Право на здоров’я: імплементація Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну та директив Європейського Союзу для захисту населення від шкідливого впливу тютюну».

На заході обговорювали стан виконання Україною Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну (РКБТ), перспективи імплементації Директиви 2014/40/ЄС в українське законодавство та прийняття розробленого на її основі законопроекту № 2820 «Про внесення змін до деяких законів України щодо охорони здоров’я населення від шкідливого впливу тютюну».

Учасники круглого столу наголосили на важливості прийняття зазначеного законопроекту. Зокрема, ним передбачено нові вимоги до маркування упаковки тютюнових виробів, заборону на використання смакових добавок та інгредієнтів до тютюнових виробів, регулювання курильних сумішей та електронних сигарет. Всі ці заходи є новими правилами регулювання тютюнових виробів, що набувають чинності у всіх країнах ЄС з 20 травня 2016 року.

За словами Голови правління ГО «Життя» Андрія Скіпальського, «як завжди при прийнятті законопроектів у сфері боротьби із тютюном, відчувається сильне антитютюнове лобі». Адже законопроект № 2820 був зареєстрований понад рік тому, а ще досі не прийнятий.

За інформацією МОЗ України

Безперервний професійний розвиток медичних сестер у 2024 році

Статті за темою

Усі статті за темою

Ботулізм: симптоми, лікування та профілактика

Просвітницька робота серед пацієнтів має важливе значення для профілактики смертельно небезпечних хвороб. Медичні праціники мають знати симптоми ботулізму і ділитися інформацією пацієнтами
7354

Вимірювання артеріального тиску: алгоритм

Скачайте алгоритм вимірювання артеріального тиску. Документ стане у пригоді медсестрі в щоденній роботі з пацієнтами й під час підготовки локальних документів
51719

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді