Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьків

Під тиском засобів масової інформації та різноманітних чуток-страхалок частина батьків відмовляється від профілактичних щеплень своїм дітям. Чи така вже небезпечна вакцинація дітей? Як впливає вакцина на організм дитини? Медичний працівник повинен компетентно та докладно пояснити батькам хід проведення процедури, можливі ризики, а також обґрунтувати потребу проведення вакцинації.

Чи дійсно вакцинація є найефективнішим способом вберегтись від інфекційних хвороб? Які щеплення є обов’язковими?

Історія людства знає безліч прикладів епідемій інфекційних захворювань, що призвели до величезної кількості жертв. Весь цей час провідні лікарі свого часу шукали спосіб боротьби з епідеміями. Історії імунопрофілактики вже понад 200 років. Першою хворобою, від якої зробили вакцинацію дитині, була натуральна віспа. Регулярні щеплення від цієї хвороби, дозволило Всесвітній організації охорони здоров’я оголосити в 1980 році про повну ліквідацію натуральної віспи на планеті.

Однак, слід чітко усвідомити, що подолати спалахи інфекційних хвороб можливо лише в тому разі, якщо щепленими будуть кожні 90-95 осіб зі ста. Лише в цьому випадку формується так званий «колективний імунітет». Крім того, достатній відсоток вакцинованих дітей суттєво зменшує кількість випадків цієї ж хвороби і серед дорослих.

Календар вакцинації дітей в Україні затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595. Цим документом передбачені щеплення від:

  • туберкульозу;
  • кашлюка;
  • дифтерії;
  • правця;
  • поліомієліту;
  • гепатиту В;
  • гемофільної інфекції (Hib-інфекція);
  • кору;
  • краснухи;
  • епідемічного паротиту.

В Наказі № 595 передбачена також і додаткова вакцинація дітям певних категорій.

Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьківЧитайте: "Медична сестра кабінету щеплень: роль в проведенні вакцинації"

Чи безпечне введення вакцини для організму дитини? Яким чином її організм стає захищеним від хвороб?

Почнемо з другого питання. Організм дитини контактує з великою кількістю інфекційних агентів одночасно. Розпочинається цей контакт з самого моменту народження. В результаті таких контактів імунна система дитини продукує особливі білки – антитіла. Це речовини, які мають здатність «запам’ятовувати» збудників та запобігати захворюванню в майбутньому.

Одначе відмінність в формуванні імунної відповіді при дії вакцини та дії збудника все ж існує:

  • Під час дії вакцини організму доведеться реагувати на меншу кількість агентів, ніж під час контакту з природним інфекційним агентом;
  • Під час вакцинації до організму дитини потрапляє ослаблений вірус чи частинки бактерій, що призводить до стимулювання імунної відповіді (викликати захворювання такі ослаблені агенти не можуть).

А тепер повернемося до першого питання. Тож чи безпечна вакцинація для дитини? Наукові дослідження довели, що навантаження на імунну систему дитини під час вакцинації набагато нижче, ніж при захворюванні. При введенні вакцин проти 10 захворювань, імунна система задіюється лише на десяту частину відсотка від своєї потужності.

Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьківЧитайте: "Порядок проведення профілактичних щеплень"

Дитина семи місяців. Народилась доношеною та знаходиться на грудному вигодовуванні. До цього часу жодного щеплення не отримала. Знайомі відмовляють від вакцинації дитини, оскільки читали, що через грудне молоко дитина отримує всі необхідні антитіла та залишається захищеною від хвороб. Чи правда це?

Насправді антитіла дитина отримує від матері декількома шляхами:

  • через плаценту (перші в її житті антитіла);
  • з грудним молоком.

Однак, кількості таких антитіл замало для повноцінного захисту від хвороб, оскільки:

  • по-перше – в організмі дитини вони утримуються досить короткий проміжок часу та швидко руйнуються;
  • по-друге – мати може бути не щепленою чи не хворіти певними інфекційними захворюваннями, в результаті чого її організм не має необхідних захисних факторів.

Таким чином, попри повноцінне грудне вигодовування, дитина може захворіти на інфекційну недугу (наприклад - кашлюк). Крім того, у дітей перших місяців життя інфекційні захворювання протікають важче (в порівнянні з дітьми старшими одного року) та частіше дають ускладнення. Саме з цих причин відповідно до Календаря щеплень, вакцинація дітей в Україні проводиться уже з першого дня життя (щеплення проти гепатиту В).

Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьківЧитайте: "Карта профілактичних щеплень: бланк та правила оформлення"

Чи можна проводити щеплення дитині, яка хворіє на якесь хронічне захворювання? Чи не призведе це до погіршення стану дитини? Чи не виникнуть у дитини негативні реакції на вакцину?

Це ще один міф-страхалка, яким маніпулюють різного роду «цілителі». Насправді діти з різноманітними хронічними захворюваннями потребують вакцинації чи не більше, ніж їх здорові однолітки, оскільки:

  • інфекційне захворювання ускладнює перебіг основного;
  • сама інфекційна хвороба протікає значно складніше та частіше викликає ускладнення.

В Календар вакцинації дітей в Україні внесені додаткові вакцинації для дітей з хронічними захворюваннями: 

  • цукровий діабет першого типу – проти пневмококової інфекції для зниження ризику виникнення пневмонії, отиту, менінгіту;
  • хронічна патологія печінки – проти гепатиту В.

Наказ МОЗ України «Про порядок проведення профілактичних щеплень в Україні та контроль якості й обігу медичних імунобіологічних препаратів» від 16.09.2011 № 595 визначає категорії дітей, яким щеплення протипоказане. Однак визначитись з питанням, чи можна дитині проводити щеплення, може вирішити лише лікар.

Вакцинація дітей – розвіюємо страхи батьківЧитайте: "Законні представники пацієнта: повноваження"

Вакцинація може сричинити аутизм. Чи правда це?

Ймовірність зв’язку між розвитком аутизму та вакцинацією дітей (мається на увазі вакцинація проти кору, паротиту, краснухи) висловив англійський лікар Ендрю Уейкфілд ще в далекому 1998 році у своїй публікації на шпальтах відомого медичного журналу. Ця публікація сприяла проведенню широких медичних досліджень до яких долучились провідні дослідницькі центри Великобританії, США. Кількарічні спостереження за вакцинованими дітьми не довели зв’язку між розвитком захворювання та проведенням процедури вакцинації.

На сьогодні встановлена генетична природа аутизму, тобто – хвороба успадковується від батьків та до певного часу не дає про себе знати. Між виникненням перших симптомів аутизму та вакцинацією проходило від 12 до 15 місяців.

Дитина отримала всі щеплення, відповідно до таблиці вакцинації дітей. Чи може вона захворіти на хворобу, від якої вже вакцинована?

Насправді, така ймовірність не виключена. Пов’язано це з декількома факторами.

    Фактори,  що впливають на ризик захворювання після вакцинації

    • реакція організму на щеплення у кожної дитини індивідуальна, що в деяких випадках призводить  до формування слабкого імунітету;
    • максимальна ефективність вакцини складає від 85 до 95% (вакцин зі стовідсотковою гарантією не існує).

    Однак, не слід забувати, що вакцинація дітей, сприяє тому, що вони переносять хворобу значно легше від своїх не вакцинованих однолітків та мають менше ускладнень. Прикладом тому може слугувати поліомієліт чи правець.

    Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

    Останні новини

    Усі новини

    Гарячі запитання

    Усі питання і відповіді