Журнал предметно-кількісного обліку лікарських засобів: зразок

UA RU
Розберіться, чи треба вести журнал обліку отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку, відповідно до змін у законодавстві. За необхідності скачайте бланк журналу предметно-кількісного обліку, а також вивчіть правила заповнення та зберігання документа
Зміст статті:

ВСЕ про обіг лікарських засобів та медичних виробів


Раніше матеріально відповідальні особи складу, відділень та постів (маніпуляційних кімнат) за місцем відповідального зберігання (знаходження, використання) лікарських засобів та медичних виробів повинні були обов'язково вести оперативний предметно-кількісний облік окремих груп лікарських засобів.

Однак наказ МОЗ від 04.10.2018 МОЗ № 1819 вніс зміни до наказу МОЗ від 19.07.2005 № 360, зокрема скасував:

  • предметно-кількісний облік для отруйних та сильнодіючих препаратів
  • форму журналу обліку отруйних, сильнодіючих та комбінованих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров'я
  • Перелік лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в лікувально-профілактичних закладах

✅✅✅ Облік ліків та медвиробів у закладах охорони здоров’я

Водночас наказ МОЗ від 17.08.2007 № 490 визначає, що отруйні та сильнодіючі лікарські засоби (за міжнародними непатентованими назвами або загальноприйнятими назвами) підлягають предметно-кількісному обліку. Виходить, норми наказу № 490 суперечать нормам наказу № 360.

✎ Органи контролю часто керуються вимогами наказу № 490, тому можуть вимагати журнал обліку отруйних, сильнодіючих та комбінованих лікарських засобів для перевірки. Аби не порушувати правила обліку та не наразитися штрафи (ст. 321 КК), деякі заклади продовжують вести такий журнал. Тим часом МОЗ має узгодити нормативні документи щодо предметно-кількісного обліку отруйних та сильнодіючих речовин.

Як вести облік

Журнал обліку отруйних та сильнодіючих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров'я, був затверджений Наказом № 360.

Журнал містить інформацію про отримання та видачу препаратів, які законодавчо визнані наркотичними, психотропними чи ж отруйними.

На початку кожного календарного місяця відповідальний за облік працівник складає звіт про ЛЗ. Фактичний залишок лікарських засобів повинен збігатися з даними журналу предметно-кількісного обліку лікарських засобів. При цьому кількість рецептурних бланків № 3 у залишку має збігатися з тією кількістю, яка зазначена в журналі обліку бланків ф-3. Якщо ж працівник бачить нестачу — або лікарських засобів, або бланків, він повинен повідомити про це керівництву медустанови. Після цього проводиться службове розслідування і за його результатами може бути подано заяву до правоохоронних органів.

Журнал обліку отруйних, сильнодіючих та комбінованих лікарських засобів, що підлягають предметно-кількісному обліку в закладах охорони здоров'я

Журнал предметно-кількісного обліку лікарських засобів: зразок

Скачати

Заповнення граф журналу предметно-кількісного обліку

Кожне найменування лікарського засобу, що обліковується, виносять на окрему сторінку журналу предметно-кількісного обліку ліків. Зверніть увагу, що на окремих сторінках слід вносити дані про різні лікарські форми і дозування одного і того самого препарату. Вихідна інформація журналу — дані про залишок наркотичних/психотропних/отруйних засобів на початок року. Відповідальна особа щомісяця вносить дані про нові надходження і інформацію про супровідні документи (їх номер і дату).

Журнал потрібно пронумерувати, прошити і завірити печаткою медустанови з підписом головного лікаря.

Дещо по-іншому завіряються журнали в амбулаторних відділеннях, здрав- і фельдшерсько-акушерських пунктах. Журнал не тільки повинен підписати керівник, але і завірити печаткою ЛПУ, в підпорядкуванні якого знаходиться відділення. Журнал, що заповнюється на постах, повинен містити печатку медустанови і бути підписаний завідувачем відділення.

✅✅✅ Журнал обліку процедур: форма № 029/о

Зберігання журналу предметно-кількісного обліку ЛЗ

Коли журнал обліку отруйних та сильнодіючих лікарських засобів закінчується, його зберігають ще протягом 10 років з моменту внесення останніх даних. Після закінчення цього терміна призначена керівником медзакладу комісія спалює документацію і складає акт.



зміст

Як створити наглядову раду ЗОЗ: алгоритм дій від розробників постанови

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді