Міжнародний день нефролога: дата і привітання

UA RU
Автор
головний редактор порталу «Медична справа»
Наприкінці березня святкуємо Міжнародний день нефролога. Оберіть листівку до професійного свята лікарів-нефрологів і привітайте колег!

Сім правил, як гарантовано отримати бали БПР

Пацієнти, що мають проблеми з нирками, звертаються по медичну допомогу до лікарів-нефрологів. Саме ці спеціалісти діагностують і лікують захворювання нирок, серед яких:

  • хронічна ниркова недостатність
  • гостра ниркова недостатність
  • камені в нирках
  • тубулоінтерстиціальні захворювання

Окрім іншого, ці спеціалісти стежать за пацієнтами після пересадки нирок.

Лікар-нефролог — це професіонал у галузі лікувальної справи. Він зобов’язаний надавати терапевтичну і нефрологічну допомогу пацієнтам відповідно до чинних стандартів та протоколів, впроваджувати у практику сучасні методи профілактики, діагностики і лікування, оформлювати лікарську документацію і, звісно ж, дотримуватися правил етики та деонтології у роботі. З усіма посадовими обов’язками лікаря-нефролога ознайомтеся у посадовій інструкції спеціаліста.

День нефролога: дата

В Україні та за кордоном щороку святкують кілька свят, пов’язаних із нефрологією. Головним святом уважається Міжнародний день нефролога. Професійне свято нефрологів припадає на кінець місяця — 27 березня. Про історію цього свята, традиції та привітання читайте далі.

✅✅✅ Підвищення кваліфікації медичних працівників у Вищій школі безперервного професійного розвитку

День нефролога: історія свята

Достеменно невідомо, хто саме започаткував День нефролога. Припускають, що це могла бути ініціатива Асоціації лікарів чи ООН. Дехто пов’язує свято із Всесвітнім днем нирок, що припадає на другий четвер березня. Можемо стверджувати точно лише те, що історія Дня нефролога — невід’ємна частина такої сфери медицини, як нефрологія.

Термін «нефрологія» було вперше вжито близько 80 років тому. Перші ж кроки у становленні нефрології як науки відбулися ще на початку XIX століття. У той час нефрологію пов’язували з іменем англійського лікаря Річарда Брайта. Він народився в сім’ї банкіра. Освіту отримав у Единбургзькому університеті. Лікар вперше описав пошкодження нирок, викликане підвищеним артеріальним тиском. Тривалий час описану хворобу називали «брайтовою хворобою», а подальше її дослідження стало основним напрямом розвитку нефрології. За життя Брайт опублікував чимало праць, присвячених патології нирок, став членом Королівської спільноти в Англії. У наш час його вважають основоположником науки про хвороби нирок.

Відомо, що в Україні нефрологію як лікарську спеціальність затвердили  в 1970 році. Цього ж року створили Республіканське науково-медичне товариство нефрологів, яке пізніше реорганізувалося в Українську асоціацію нефрологів. З 2017 року це ГО «Українська асоціація нефрологів і фахівців з трансплантації нирки».

Семінари та вебінари для медиків

Традиції святкування Дня нефролога

У святкуванні Дня нефролога можуть брати участь не тільки лікарі, а й їхні пацієнти, допоміжний персонал, інтерни, викладачі та студенти відповідних спеціальностей медичних вишів.

За традицією в цей день в Україні проводять:

  • вебінари та семінари
  • майстер-класи
  • спеціалізовані флешмоби
  • трансляції «наживо» в соціальних мережах лікарень 
  • обмін вітаннями та подарунками
  • безплатні консультації

Пацієнти та колеги фахівців у цей день надсилають привітання з Днем нефролога у вигляді ілюстрацій-листівок, прозових та віршованих вітань, жартівливих зображень. 

День нефролога: листівки

Зображення-листівки стануть гарним подарунком до професійного свята, виявом уваги до колеги. Аби привітати зі святом нефролога, завантажте готові листівки.

З Днем нефролога: картинки

З Днем нефролога

Скачати листівку

З Днем нефролога

Скачати листівку

З Днем нефролога

Скачати листівку

З Днем нефролога

Скачати листівку



зміст

Ефективний керівник медсестринського персоналу

Останні новини

Усі новини

Гарячі запитання

Усі питання і відповіді